Премиерът Бойко Борисов се похвали в профила си във Фейсбук с положителни икономически данни за страната ни, които бяха публикувани днес от статистическа служба към Европейската комисия - Евростат.

"Според официалните данни на Eurostat България е на пето място по ръст на брутен вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз. През първото тримесечие на тази година растежът на икономиката ни е 1,2%, а на годишна база достига до 3,5%", написа той в социалната мрежа.

Лидерът на ГЕРБ публикува една от графиките с данните и линк към официалния текст, качен в интернет страницата на Евростат.

Снимка: Официален профил във Facebook на Бойко Борисов

Месец преди европейските избори, докато правеше поредната инспекция на ремонтите по магистралите, Борисов заяви:

"Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус" БВП на страната ще се вдигне с поне 10- 20%".

Тогава той провери напредъка при изграждането на отсечката между Ябланица и "Боаза", която е близо 10 км.

Междувременно днес румънският премиер Виорика Дънчила се срещна с делегация на Международния валутен фонд, която е на редовно годишно посещение в страната за оценка на макроикономическата ситуация, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Дънчила подчерта, че през последните години Румъния регистрира един от най-високите темпове на растеж в ЕС и че според прогнозите тази тенденция ще продължи и през следващите години. Според очакванията на румънските власти икономическият растеж през 2019 г. ще възлезе на 5,5% от БВП в условията на нормална земеделска година и възстановяване на сектора на услугите и инвестициите.