"Възложител съм на изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" да замине днес за Българене, Плевенско, и на други места, за да оценим щетите от падналите градушки и да се опитаме да помогнем на хората", заяви премиерът Борисов пред журналисти на летище София, след като изпрати папа Франциск.

"Има фонд, който е към националните доплащания към еврофондовете, чрез който можем да помогнем", уточни премиерът, цитиран БТА.

Вчера в празничния ден унищожителна градушк съсипа реколтата в Плевенско и Ловешко. Най-големи са щетите в Българене.

За 20 минути всичко е побеляло от ледените късо, цялата реколта е унищожена - и в дворовете, и в полята, разказаха местни жители.

"Беше страшно - земя и небе се сляха", оплака се пред bTV Николай Попов, в чиято градина всичко е поразено.

Кметът на селото Симеонка Мусакова каза, че в тази ситуация кметството няма как да помогне на хората. Може да съдейства само при счупени прозорци и паднали керемиди.

Щетите тепърва ще се описват.

Щети на селскостопанската продукция са нанесени и от валялата снощи петнайсет минути градушка с големина на грахово зърно в силистренското село Ветрен, съобщи кметът Иванка Славова. В Кайнарджанската община са разрушени подпорни стени на открита канализация, мостово съоръжение, асфалтови настилки. В селата Войново и Кайнарджа от порой са влачени два автомобила. На места има кални наноси.

В селата Искра и Гарван на Ситовската община на Силистренска област са наводнени земеделски площи.

Градушки е имало в Дуровската и Главинишката община. Разрушен е улей на язовир край село Коларово, съобщиха от Областното пътно управление.