Руският президент Владимир Путин е обсъдил днес в телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов въпроси на сътрудничеството в областта на енергетиката, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Обсъдени бяха редица актуални въпроси на двустранното сътрудничество, включително в областта на енергетиката", се казва в изявлението, публикувано след разговора.

Информация за срещата разпространиха и от пресцентъра на МС.

Премиерът Борисов и президентът Путин подчертаха, че в последните години партньорството между България и Русия се активизира. Те изразиха желание за по-нататъшно задълбочаване на доброто сътрудничество в редица сфери.

В края на миналата седмица външният министър Екатерина Захариева потвърди, че към руския държавен глава продължава да бъде отправена актуална покана за визита в България. Тя е от страна и на премиера Бойко Борисов, и на президента Румен Радев. "Все още няма насрочена дата", уточни Захариева, като подчерта, че "България прави всичко възможно втората тръба на "Турски поток" да минава през наша територия."

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че е обявен е втори опит за запазване на мощности за пренос на природен газ от "Турски поток-2" през България до Сърбия, съобщи eadaily.com. Според информацията, "Булгартрансгаз" е увеличил срока на договорите, които ще бъдат подписани с компаниите, и е намалил исканите такси за пренос.