Премиерът Бойко Борисов се похвали във Фейсбук с икономическите успехи на правителството.

"По последни данни от Лятната икономическа прогноза на European Commission за 2019 г. се очаква растежът на БВП на България да бъде съответно 3,3% през 2019 г. и 3,4% през 2020 г. Това ни нарежда на 7-мо място в ЕС по растеж тази година и на 4-то следващата. Очаква се още понижаване на инфлацията в ЕС. В доклада на ЕК се посочва, че рисковете, свързани с глобалните икономически перспективи, са тясно взаимосвързани и имат предимно отрицателни последици", написа министър-председателят в профила си в социалната мрежа.

Той публикува и целия документ, в който има прогноза за целия Европейски съюз и тя не е толкова добра. В него Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК за еврото и социалния диалог, който отговаря и за финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, е цитиран да казва:

"Все още се очаква всички икономики на ЕС да отбележат ръст през тази и следващата година, въпреки че стабилният растеж в Централна и Източна Европа контрастира със спада в Германия и Италия. Продължаващата слабост на производствения отрасъл, произтичаща от напреженията в търговията и несигурността в областта на политиката, подлага на изпитание устойчивостта на икономиките ни. По отношение на вътрешния пазар излизането на Обединеното кралство от ЕС без сделка продължава да бъде основен източник на риск."