"Само с няколко думи" за протестите в страната започна премиерът Бойко Борисов заседанието на Министерски съвет, но изнесе половинчасова реч за състоянието на страната и политическите атаки към управлението. 

Първо той обясни, че миналата седмица ГЕРБ не е организирала контрапротест, а са се събрали хора, които да поздравят правителството затова, че страната ни е била приета в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз.

Всички снимки от МС вижте тук >>

"Винаги съм бил на страната на протестиращите, срещали сме се, решавали сме проблеми. Мъчно ми е много, че разединението на нацията е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци", продължи Бойко Борисов. Той добави, че тази сутрин се е срещнал с Щаба, където е обсъдено, че България е единствената държава, в която се счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала, за сметка на останалите страни като Англия и Франция, където връщат маските.

"В България нито някой вярва, нито мисли, нито изпълнява. Аз съм тревожен от това, че докторите казват, че на есен това ще ни изиграе лоша шега. Икономическа криза идва с огромни темпове и то в цял сят - от Америка до Европа и ще става по лошо...Нито сме спрели проектите, с огромни сили се поддържат приходи, което дава възможност към този момент да не се тегли заем", каза премиерът.

Затова по думите му, държавата трябва да е много консолидирана.

"Имам идеи в тази посока - най-много пари за България ще има, но просто трябва да ги защитим пред Европейския съвет, което ще се случи тази седмица", каза Борисов.

Снимка: "Булфото"

Той отново се върна на протестите: "Няма да се спирам на сценаристите, ще гледаме вота на недоверие, но ми е мъчно как в общественото съзнание се насаждат събития, които не са се случвали", каза премиерът, давайки пример с комиксите на вицепремиера Красимир Каракачанов, които заляха Фейсбук преди месеци.

"След това компромати, със запис, чекмеджета и вчера стана ясно кой и как ги поръчва и как ги прави", вметна за компроматите и срещу него самият премиер.

Снимка: БТА

По думите му, "ще е грешно да се тръгне в тази посока и да не се забелязват хората, които протестират за социални придобивки, които по това време на годината работят в Гърция или на морето и макар сега да има мярка 60/40, за тях не е същото".

Очакванията на Борисов са да държим финансите на държавата, така че да завършим годината както в края на 2018 г. и началото на 2019. "Това ще е максимумът", категоричен бе той.

Снимка: БТА

Отново анализира на протестите в страната: "Виждам водачите, познавам ресурса - и на Румен Петков, и Мая Манолова, прекрасно знам какво могат. Може да са се променили, може да са станали по-добри. Мъчно ми е за полицаите и за невинно битите, виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е да се окървави протестът, а видя ли кръв, веднага тръгвам".

Премиерът е убеден, че целта на червената боя на протеста от снощи е била именно да се символизира кръв и даде пример с протестите пред Партийния дом преди години, когато страната ни е била много назад от Унгария, а след 12 години е наравно с нея.

Снимка: "Булфото"

Все пак за премиера - "единственият суверен, това си е народът, тъй като той определя кой, как и кога да управлява. "Ние сме побеждавали само в честни избори и спазваме Конституцията и демокрацията", заяви Борисов, добавяйки, че си има инструменти за прекратяване на мандата, намекна и нещо за "кадрите в президентството и на другите партии".

В заключение Бойко Борисов призова полицаите да пазят гражданите, а гражданите - полицаите. Изпрати вътрешния министър Младен Маринов и на отбраната Красимир Каракачанов в парламента, за да дадат отчет за битите момчета.

Снимка: БТА

Борисов добави, че свиква и Коалиционен съвет, за да обсъди план за стабилност, включително и с опозицията, тъй като "никой не може да се справи сам".

"Мога договор да сключа, че ноември, януари ще бъдат в толкова тежко положение, че ще съжаляват, че не сме прокарали държавата през тези иглени уши на финансова криза", обърна се премиерът към протестиращите. Той спомена и акцията на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в парк Росенец като режисирана и бе категоричен, че не познава никой от ВСС и никога не се е срещал с него.

Снимка: БТА

В тази връзка забрани и на правосъдния си министър Данаил Кирилов да пише постове във Фейсбук, тъй като именно той оприличи Иванов на анимационния герой Спондж боб квадратни гащи.

"Ще дойде време и техните избиратели ще ги попитат с кой ще управляват, виждаме близостта с ДПС и как си разговарят, и те трябва да отговорят", завърши премиерът и изпрати всички министри по задачи.