Премиерът Бойко Борисов пристигна с правителствения самолет в Мюнхен, където ще участва в традиционната световна Конференция по сигурността днес и утре заедно с близо 500 други държавни и правителствени лидери. Те ще обсъдят разширяването на сътрудничеството в областта на отбраната, актуални въпроси от глобалната външна политика като Либия, Източна Азия и последиците от изменението на климата.

"След като кацнах в Мюнхен бях посрещант от екип на YouTube канала на Конференцията по сигурността, който осигурява цялостна информация за участието на европейските и световни лидери в събитието. Мюнхенската конференция и YouTube каналът въведоха този формат миналата година, за да достигнат до младата аудитория в глобален мащаб. Една от целите на проекта е да покаже на зрителите случващото се зад сцената на световния форум за външна политика и сигурност", заяви във Фейсбук страницата си Борисов, след като кацна на германското летище.

Снимка: Министерски съвет

Публикувани бяха и негови снимки с репортера в инвалидна количка, който го посрещна и му зададе няколко въпроса.

Снимка: Министерски съвет

"Малко вятър... Зима е, колкото повече дъжд и сняг, толкова по-добре", отговори премиерът след коментар, че е донесъл лошото време в Германия.

"Западът - бих нарекъл така Европа, Щатите, Канада трябва да се намесят по-активно в множеството военни конфликти по дипломатичен път, за да договорят мира - в Либия, Сирия, Иран, Ирак, Афганистан, навсякъде, където има проблем. Тероризмът, коронавирусът, нелегалната миграция създават проблеми и паника в света. Затова на първо място - дипломация и мир. С баварския премиер, с другите колеги ще обсъдим това, което правим по Западните Балкани, също така как България се е справила с нелегалната миграция, как по границата ни залавяме рекордни количества наркотици", каза Борисов по повод важните теми, които трябва да бъдат обсъдени на форума.

"България е много близко и до Черно море, и до Сирия, и до Либия, Иран, имаме контингент в Афганистан, заради събитията в Босна и Херцеговина и там имаме военнослужещи. Много трябва да се работи", заяви още премиерът.

И добави, че му предстои среща с министър-председателя на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер.

"С него сме приятели, България и Бавария са братски народи", отбеляза Борисов.

Една от целите на проекта в YouTube е да покаже на зрителите случващото се зад сцената на световния форум за външна политика и сигурност. Сред участниците в този формат са били генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и доскорошният управляващ директор на МВФ Кристин Лагард. Каналът разполага с близо 3 милиона гледания на създадените видеа и достигна до широка аудитория през каналите в социалните мрежи на участниците в конференцията, уточниха от правителствената информационна служба.

"В рамките на конференцията ще участвам в Трансатлантическия форум, организиран от баварския Християнсоциален съюз, както и в кръгла маса, посветена на сигурността на Балканите. Ще проведа и редица двустранни срещи с европейски и световни лидери", обяви още министър-председателят.

Основана през 1963 г., Мюнхенската конференция по сигурността приема всяка година стотици високопоставени официални лица и десетки световни лидери за дискусии по световните предизвикателства. Целта на събитието е да изгражда доверие и да допринася за мирно разрешаване на конфликти чрез неформален диалог в рамките на международната общност. През последните години конференцията се утвърди като водещият световен форум за обсъждане на международната сигурност, уточниха от Министерски съвет.