„Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок“ - това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе той и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.

"Приветствам създаването на бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани. В същото време обаче е важно хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват", посочи премиерът.

Борисов изрази позитивно мнение по отношение на създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията, а това от своя страна ще даде възможност гражданите да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията.

„Разбира се, това може да влезе в действие само, когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“, подчерта той.

Премиерът допълни, че общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати, а ваксинирането е най-доброто, което е направил Европейският съюз.

Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания“, каза Борисов.

Той изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.

Премиерът заяви още, че на фона на локдауна и ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок, докато в България мерките са либерални и същевременно ефективни.

„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун“, отбеляза Бойко Борисов и добави: „Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“.

       ЕС е разделен по въпроса за ваксинационните паспорти и затварянето на границите

Европейският съюз е разделен по въпроса за ваксинационните паспорти и затварянето на границите заради пандемията от новия коронавирус, съобщи междувременно ДПА след днешното заседание на  лидерите на страните членки.

Държави като Франция и Германия не искат ваксинирането срещу КОВИД-19 да осигурява повече права при пътуване. В другия лагер са няколко държави, като зависимите от туризма Гърция и Кипър, които горят от нетърпение да започнат да приемат чуждестранни посетители, като предложат привилегирован достъп на имунизираните.

Кипър вече сключи съответно споразумение с Израел - световния лидер във ваксинационната кампания. То предвижда ваксинираните израелци да могат да дойдат на почивка на острова от 1 април.

Ако ЕС не може да договори на общностно равнище ползи за ваксинираните или придобилите имунитет европейци, то Австрия и други страни ще предприемат самосиндикални мерки в тази насока, предупреди австрийският канцлер Себастиан Курц.

Науката обаче все още не се е произнесла категорично дали ваксинираните могат да заразяват други хора. Освен това, предвид недостига на ваксини, има безпокойства, че привилегиите за имунизираните хора няма да са справедливи, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Едва малко над 6% от гражданите на ЕС са получили до момента поне една от необходимите две дози ваксина.

Не се очаква европейските лидери да вземат решение по въпроса. Разговорите сега са съсредоточени върху взаимното признаване на сертификатите за ваксинация и тестване, като мнозина искат обща рамка, казаха европейски дипломатически източници.

Преди няколко седмици 27-те се споразумяха с единодушие пътуванията в блока без основателна причина да бъдат ограничени. Очаква се те да продължат да се придържат към тази позиция.

По-рано тази седмица Европейската комисия разкритикува Германия, Белгия, Унгария, Дания, Швеция и Финландия, че са затворили границите си с други държави от Шенгенското пространство за свободно движение.

                Броят на смъртните случаи в света надхвърли 2 милиона и половина

 Броят на смъртните случаи от КОВИД-19 по света надхвърли днес 2,5 милиона. Това показват две отделни статистики - на агенция Франс прес и на американския университет "Джонс Хопкинс", цитиран от ТАСС.

АФП е преброила 2 500 172 починали въз основа на официални данни към 17.30 ч. по Гринуич (19.30 ч. българско време). Потвърдените заразени са повече от 112 милиона, от които над 69 милиона вече са оздравели.

Най-тежко засегнатият регион е Европа, с близо 843 хиляди смъртни случая, следвана от Латинска Америка и Карибите (почти 668 хиляди) и Северна Америка (САЩ и Канада, с над 528 хиляди). Близо половината починали са само в пет държави - Съединените щати, Бразилия, Мексико, Индия и Великобритания, отбелязва АФП.

Университетът "Джонс Хопкинс" е преброил досега 2 500 770 смъртни случая от КОВИД-19. По държави най-тежко засегнати са САЩ, които в понеделник преминаха прага от половин милион починали (вече повече от 506 хиляди), следвани от Бразилия (близо 250 хиляди) и Мексико (малко под 183 хиляди), отбелязва ТАСС.

Потвърдените заразявания с коронавирус в света се увеличиха за денонощие с над 421 000 и вече надхвърлиха 112,2 милиона, показват оповестени днес данни на Световната здравна организация (СЗО).

Смъртните случаи от коронавирус в глобален план са се увеличили с над 10 500 и вече превишават 2,49 милиона, заяви СЗО.

Над 41 процента от заразяванията, отчетени през последното денонощие, са в Европа - 176 512. След това се нареждат Северна и Южна Америка със 173 654, а на трето място е Източното средиземноморие с 31 081.

Най-много потвърдени заразявания досега са регистрирани в САЩ - 27 955 338. Следват Индия с 11 046 914, Бразилия с 10 257 875, Русия с 4 212 100, Великобритания с 4 144 581, Франция с 3 597 495, Испания с 3 170 644, Италия с 2 848 564, Турция с 2 665 194, Германия с 2 414 687, Колумбия с 2 233 589 и Аржентина с 2 080 824.