"Имаме прекрасен посланик на Германия у нас. С него работим добре. Сега заедно подготвяме медиен закон. Да няма никакви съмнения в чистотата на медийната ни среда, за да няма след това никакви коментари по темата".

Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с министъра на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер, която е и наследничка на поста на Меркел начело на Християндемократическия съюз. На нея присъства и Кристоф Айххорн, посланик на Германия в България.

Военният министър на Германия пристигна у нас днес. Тя беше посрещната с официална церемония пред Министерството на отбраната.

От своя страна Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че е удоволствие за нея да бъде в България. Тя благодари, че страната ни е подкрепила Германия в продукцията на защитни облекла и маски за коронавируса. "Това много ни помогна", каза немският военен министър. "Тази подкрепа показа, че сме надеждни и добри партньори. Това сътрудничество ни е още по необходимо занапред, защото само заедно можем да преодолеем последсвията от кризата", заяви Анегрет Крамп-Каренбауер.

В рамките на разговора са били обсъдени приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС, както и европейското сътрудничество в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Премиерът Борисов пожелал успех на Германия в изпълнението на всички цели през следващите шест месеца.

По време на срещата министър-председателят Борисов заявил, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи пред сигурността. "Основен приоритет и за България като член на ЕС и на НАТО е укрепването на устойчивостта, не само в икономическо и социално отношение, но и във военно", подчертал Борисов. Българският премиер е бил категоричен, че в период на безпрецедентна криза за Европа и света страната ни продължава да изпълнява всичките си ангажименти, поети по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

В хода на разговора министър-председателят изтъкнал, че България остава ангажирана с изпълнението на отговорностите си, свързани с развитието на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, включително и по отношение на разходите за отбрана. "В европейски план очакваме амбициозен бюджет за Европейския фонд за отбрана като ключов механизъм за развитие на изследователската и индустриално-технологичната база на Европа, намаляване на зависимостите и постигане на стратегическа автономност", посочил още премиерът Бойко Борисов.

Премиерът e изпрати поздрави и на канцлера Ангела Меркел.