Честит Ден на народните будители! Поздравявам всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието. Нека си спомним и за великите наши сънародници, отдали живота си за съхраняването на нашия дух и култура. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

ГЕРБ разкритикува "Визия за България" на БСП в частта за образованието в декларация за Деня на народните будители - 1 ноември. Председателят на образователната комисия Милена Дамянова от парламентарната трибуна призова колегите си социалисти да осмислят и да проверят написаното във "Визия за България" за образованието, за да не се налагало да въвеждат в заблуждение собствените си избиратели.

"Предлагате раздаване на обувки, храна и вещи на учениците, за да ходят на училище. Този подход от 90-те години показа, че не работи", коментира тя заложените мерки в програмата на левицата.

"За да не записвате остарели изречения в програми, които имат претенции да бъдат визионерски, като ходите при народа, чуйте какво казва, събирайте точни данни, правете обективни анализи и имайте памет за миналото. А именно, че депутатите и от ГЕРБ, и от БСП в закона за образованието заедно са записали, че то е национален приоритет", каза още тя.

Дамянова поиска от левицата да не "пробутва" на обществото кухи изречения като нови учебни програми, осигуряване на информационни и комуникационни технологии "и, разбира се, че учителската заплата трябва да се увеличи".

Милена Дамянова изтъкна и постиженията на ГЕРБ за по-добро образование, макар че направеното никога няма да бъде достатъчно. Но казахме "стига" на неграмотността, на остарелите методи на преподаване, на училище, което работи за себе си, а не за пазара на труда и за децата.

Председателят на образователната комисия посочи, че в бюджета догодина има заложена по-висока стартова заплата за учителите (от 760 на 920 лв), а средното възнаграждение за пръв път от десетилетия надвишава това за страната. За пръв път са предвидени и 25 млн. лв. за финансиране на занимания по интереси на близо 700 хил. ученици. Общо 30 млн.лв. са за деца и ученици от уязвими групи, 1,6 млн. лв ще бъдат отпуснати за стипендии на ученици в професионалните училища и паралелки с дуална форма на обучение, за защитените от държавата специалности.

По повод Деня на народните будители партия "Воля" организира национална кампания "Да бъдем будители с ВОЛЯ". От името на лидера и зам.-председател на НС Веселин Марешки и на депутатите от "Воля" Боряна Георгиева и Пламен Христов ще бъде подарявана книгата "История славянобългарская".

Без истински, безкористен, действащ патриотизъм не може да има нито будители, нито будни хора. Това заяви в пленарна зала депутатът от "Воля" Боряна Георгиева в декларация от името на групата по повод Деня на народните будители.

"Независимо за кое време и епоха говорим, общото за народните будители е техният висок морал, почтеност и патриотизъм. Тези хора не са сребролюбци и на никаква цена не са продавали каузата си. Няма удобно време, епоха, век, за да си будител. Самата дума предполага, че си в авангарда, че водиш, че осветяваш пътя на другите, че им отваряш съзнанието за новото. На първия никога не му е лесно и не всеки има волята и съдбата да е такъв", заяви тя.

"Нека да си пожелаем да пребъде България, а ние да останем будни, за да я пазим от фалшивите родолюбци, от предателите, от чуждопоклонниците. Само така ще сме изпълнили завета на онези славни българи, чиято памет почитаме днес и които дадоха живота си, за да я има България", каза още Георгиева.

Нека обединяващият патриотизъм да е наша обща житейска и политическа философия. Това заяви в пленарна зала депутатът от ДПС Ерол Мехмед в декларация от името на групата по повод Деня на народните будители.

"Днес е ден за почит, признателност и духовна връзка с предците ни, тези, които осъзнато са вдъхновявали и пробуждали народа през вековете. Днес почитаме незабравените духовници, просветените книжовници и непокорните бунтовници, които ни държат будни във времето. Този празник е общобългарски, неизменна част от духовната същност на българския народ", заяви Мехмед.

"Днес отново се връщаме към своите корени. Но не всички сме чели, мнозина са недочели и пак не сме разчели истинските послания на достойните синове на България, може би затова толкова трудно си прокарваме път към бъдещето. Ние осмисляме днешния ден и злободневието, но не осмисляме живота в неговата пълнота, продължителност и непредсказуемост. Неистово се задържаме в полумрака на миналото и не работим с всеотдайност за споделения утрешен ден, а съдбата ни е отредила тази земя, в която живеем заедно и която с любов наричаме родина", посочи той.

Мехмед попита дали депутатите могат да си зададат въпроса - "дали днешната уж демократична България е била мечтаната чиста и свята република на Левски, в която всички са равни и живеят под едни чисти и святи закони?". Работим ли съвестно и отговорно за отечеството и поправяйки си кривините вървим ли заедно или заради властта и парите сме готови ей така да продадем гражданството, да продадем българщината и няма как да не се събудиш от този крещящ патриотизъм, попита той.

Депутатът припомни и думи на Петко Славейков - "всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена".

"Това не е просто послание, а предупреждение за всички, които говорят от името на народа, но вършат дела против интересите на суверена. Да не говорим, че някои нови държавници мразят своите сънародници и се гаврят с тежката участ на изтерзаните майки. Всяка година на този ден ние ще заявяваме, че ще останем будни във времето, ще бъдем отговорните хора и ще докажем, че осъзнатият дух не е заспала морална категория в съвременното ни общество. Не можем да променим историята, независимо как и доколко изкривяваме анализа на събитията, но носим пълната отговорност за настоящето и бъдещето и дано имаме достатъчно съвест, буден ум и държавническа мисъл, за да строим една просперираща България", посочи още Мехмед.

Почит и признание към нашите просветители, книжовници и революционери. Техните дела ни завещаха свободна и богата на духовност и култура България. Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук по повод Деня на народните будители, съобщава пресцентърът на БСП.

"Уважение и благодарност към личностите, които днес с ум и сърце даряват знание и възпитават в родолюбие. Честит празник!", допълва Нинова.

Днес е празникът на народните будители, които сътвориха онзи български дух, довел Възраждането в България, и превърнал средновековния български човек в модерен, в буржоазен човек, който вярва в човешкия разум, както вярва в Бога, посочи Станислав Станилов в декларация от името на ПГ "Обединени патриоти".

По думите му на този празник най-хубавото е, че му е широка рамката, и всъщност всички, които обичат отечеството си, са будители.

"Народните будители сътвориха Възраждането, те сътвориха нова България след Възраждането, те сътвориха сакралното пространство на българския народ - университет, библиотека, театър, академия на науките, всичко онова, което крепи съзнанието на българите и има ясна визия за бъдещето на страната", каза Станилов.

На този фон той постави въпроса колко време трябва да мине, за да се разбере, че в бюджета парите за култура трябва да бъдат поне 1 процент от БВП и трябва да се гласуват достойни заплати на научните изследователи.

Станилов поздрави не само народните будители, но и колегите си от всички политически партии, които милеят за отечеството си и чиито предци са сътворили тази България, която руският изследовател акад. Лихачов е нарекъл "държава на духа".