Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави всички мюсюлмани по повод Рамазан. Той написа пост във Facebook.

"Поздравявам всички мюсюлмани за настъпващия свещен месец Рамазан. Желая Ви здраве и благополучие. Уверен съм, че в България ще продължим да живеем в мир, разбирателство и толерантност", каза той.

Ден преди това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също отправи своята честитка за свещения за мюсюлманите несец Рамазан с пост във фейсбук.

"Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Поздравявам всички мюсюлмани с настъпването на свещения месец Рамазан и пожелавам на всички много здраве, мир и берекет! Месец Рамазан е месец на благодатта и милосърдието, опрощението и покаянието, сплотеността и единството. Месец на добротворството. Този свещен месец е и месец, в който се проявява силата на вярата и на духа.

Тази година отново посрещаме месец Рамазан в условия на пандемия и нека всички да проявим отговорност за собственото си здраве и за здравето на околните, за да може успешно да се справим с голямото изпитание. Бъдете здрави и в мир със себе си и с околните да продължим по Пътя!", написа Карадайъ.

Преди няколко дни президентът Румен Радев се срещна с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание., за които скоро настъпва свещения месец.

Свещеният за мюсюлманите Рамазан започна днес. Религиозните постят духовно и физически - храненето е след залез, на смрачаване.

В различните държави е възможно да започне по различно време, тъй като началото му е свързано и с движението на луната. Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, и тази година ще премине под знака на извънредното положение.

Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец. През този месец мюсюлманите спазват през деня разширен пост (наричан саум на арабски), включващ въздържание (само денем) не само от храна, но също от напитки, тютюн, полов акт. Така отбелязват първото откровение от Корана за пророка Мохамед според ислямската вяра. Това ежегодно месечно говеене е сред Петте стълба на исляма. Думата "рамадан" идва от арабския корен рамида или ар-рамад, което означава изгаряща топлина или сухота. Говеенето задължително за възрастните мюсюлмани, освен болните, пътуващите, старите, бременните, кърмещите и диабетиците. В някои мюсюлмански страни неспазването на говеенето или откритото отклоняване от това поведение по време на рамазан се счита за престъпление и се преследва като такова.