Необходимо е да се задълбочи партньорството на всички нива между ГЕРБ и сестринската й партия от ЕНП в Румъния - Национална либерална партия (НЛП), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Около това мнение се обединиха председателите на двете партии Бойко Борисов и Людовик Орбан.

Двамата се срещнаха в София, като Орбан бе придружаван от зам.-председателя на НЛП Влад Ништор.

Людовик Орбан е в България по покана на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

В рамките на срещата Борисов и Орбан изтъкнаха нуждата от надграждане на вече съществуващия инфраструктурен капацитет не само в двете държави, но и на Балканите. Според тях по-добрите транспортни връзки биха донесли редица удобства на гражданите, но също така и биха дали тласък на културния обмен и туризма в региона. Председателите на ГЕРБ и НЛП бяха категорични, че развитата инфраструктура в България, Румъния и другите балкански страни ще направи нашия регион много по-конкурентоспособен и атрактивен за чуждестранните инвеститори.

Бойко Борисов и Людовик Орбан - председател на румънската Национална либерална партия, член на ЕНП

Снимка: ГЕРБ

По време на разговора председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и неговият румънски колега обсъдиха необходимостта от реализирането на различни проекти от сферата на регионалното развитие от двете страни на Дунав. Бе подчертано, че трябва да се засили и диалогът между представителите в местната власт на ГЕРБ и НЛП в България и Румъния.

Двамата коментираха и предстоящия избор на председатели на европейските институции и течащите в момента консултации. Във връзка с това Людовик Орбан поздрави Бойко Борисов за отличния резултат на ГЕРБ на европейските избори. Орбан използва възможността да честити на Борисов 60-годишния му юбилей и предаде специалните поздрави на румънския президент Клаус Йоханис - също роден на 13 юни 1959 г.

Председателят на Национална либерална партия дори зарадва българския премиер с футболна топка с автограф от живата легенда на румънския футбол Георге Хаджи.

17 юни 2000: Георге Хаджи от Румъния по време на мача ор Европейското първенство (групова фаза) в Холандия срещу Португалия. Румъния губи мача с 0:1

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Работното посещение на Людовик Орбан продължи със срещи с административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов и с представители на ръководството на Групата на ГЕРБ в СОС.