Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов похвали избраните от местната коалиция ГЕРБ-СДС кметове на националната работна среща в София. Тя бе посветена на изминалите местни избори, анализите от тях и изводите. Бях провокиран да направя тази среща, защото в случаите, когато се събираме, аз ви се карам, и онези отсреща започват да мислят, че са някаква алтернатива, нещо по-силно, обърна се към участниците премиерът. На сцената в кино "Люмиер" Борисов изнесе речта си, ограден от всички избрани кметове на ГЕРБ-СДС.

Той добави, че се е говорило една седмица за изборната загуба на партията в Благоевград и Русе. Няма ли ги на картата градове като Стара Загора, Хасково/на първи тур още победа/. На Делян Добрев ще му кажа само, че по-добра реабилитация от тази няма, отличи заслугите на бившия енергиен министър и бивш депутат премиерът.

В изказването си не подмина и обвиненията на опонентите за купен ромски вот.

Казват, че циганите много обичали Бойко, има защо, защото им вкарахме в програмата 50 хиляди деца да учат, а не да крадат, обясни той. За София - ако не са ромите, кой ще ни чисти, да кажем на тези десните, добави лидерът на ГЕРБ. Затова считам, че имат повече право да гласуват за нас, убеден е той.

Борисов цитира и анализ на последните президентски избори, от който се виждало, че ромите обичат повече Румен Радев, за когото са гласували 40 915, докато претендентът на ГЕРБ Цецка Цачева е взела малко над 19 хиляди ромски гласа.

Ако искаме да говорим за корпоративен вот, продължи той, за нас още не е минала давността на Костинброд. "Тези демократи ли, те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанасов. Това не е градска десница, това е опозицията вътре в комунистическата партия, която е била, тя сега с нейните сателити работи", обяви Борисов, визирайки левицата.

Кога е дошло озлоблението?

И обясни, че озлоблението срещу ГЕРБ се е засилило много след като третото му правителство е отменила купуването на самолетите "Грипен" и е предпочело новите Ф-16. Дадохме геостратегическото направление на България за пръв път реално, обобщи премиерът.

Станаха още по-яростни, продължи Бойко Борисов, когато за пръв път над половин милиарда лева вложихме в газовата преносна мрежа, такива усилия положихме за енергийните проекти, истинска диверсификация, подчерта премиерът.

Не си сдържаха нервите, когато службите и прокуратурата хванаха за шпионаж няколко човека. Това вече ги разкри и те си отидоха при Мая Манолова, посочи премиерът.

Защо не ни подкрепиха поне сега, какво й харесаха повече на Мая, мутра ли е Фандъкова или диктатор, попита лидерът на ГЕРБ.

Да подкрепиш срещу десните партии опонента си и то този, "който водеше срещу белия автобус - колеги, толкова ли паднахте, защо, какво ви дразни у нас, че да предпочетете други, зададе въпрос Бойко Борисов.

Росен Плевнелиев с изказване на националната среща на ГЕРБ

Снимка: БТА

Той отбеляза, че със СДС, с които бяха в коалиция за евровота и за кметските избори, са различни формации и няма да станат една партия, но синият цвят ги задължава да са заедно. А президентът Плевнелиев по-късно отговори на въпрос на журналисти, че с участието и изказването си пред форума, не се завръща в ГЕРБ, на който той никога не е бил и член.

Репресирани ли са БСП?

Борисов се спря и на твърденията на БСП днес за репресирани след вота на някои места техни кандидати за кметове и близките им. Моля Корнелия Нинова да ми ги изпрати и, ако е вярно, във вторник лично ще им се извиня, и този, който си го е позволил, просто ще види реакцията, помоли премиерът. Но, добави той, ако ние решим за Кърджали да пискаме, то е чудо там, но се справихме добре. Бойко Борисов поздрави българските мюсюлмани, които са подкрепили ГЕРБ.

Какво посъветва премиерът своите кметове

Своите кметове посъветва да са много добри, честни и прозрачни. Но като видиш една хартийка, се наведи и я вземи, застани до опасната шахта, за да видят хората, че милеете за града, за тях, препоръча той.

Борисов завърши изказването си, отбелязвайки, че в родните места и на тримата опоненти Славяново, откъдето са родителите на Румен Радев, село Крушовица/Корнелия Нинова/ и Кюстендил/Мая Манолова/ГЕРБ са взели категорична победа.

В речта си премиерът подчерта, че няма сфера, в която да няма ръст, под четири на сто е безработицата. В същото време при служебното правителство се губят около 100 тира цигари, а сега контрабандата се громи.

Снимка: БТА