Премиерът Бойко Борисов и министрите на образованието, финансите и регионалното развитие ще посетят днес по обед заплашения от фалит Университет за национално и световно стопанство.

В началото на вчерашното правителствено заседание премиерът обяви, че ще отиде в УНСС, за да обсъдят информацията, че университетът е заплашен от фалит. Въпросът ще бъде разгледан от регионалното министерство, както и от министерствата на финансите и на образованието, отбеляза Борисов.

В началото на седмицата от висшето учебно заведение алармираха, че ги грози запориране на сметките заради забавени с години плащания към фирмата, строяща новия учебен корпус на университета. Според ректора проф. Стати Статев държавата не е изплатила предварително договорени 7,5 млн. лева, с което поставя в риск изпълнението на целия проект, полученото европейско финансиране и финансовото оцеляване на висшето училище.

Тези милиони са били обещани за съфинансиране от Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката - по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г. От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г.

От УНСС поискаха незабавни мерки от правителството, заради което искане идва и днешната среща с премиера. ВУЗ-а призова правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета.

От Министерството на финансите обявиха, че няма да подкрепят искането на УНСС за допълнителни средства, докато не бъде усвоена отпуснатата по ОПРР сума. От министерството потвърдиха ангажимента си за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7.5 млн. лв., но към момента предвидените в проекта средства в размер на 4.5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени.