Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти разследването срещу 16-годишния ученик от Пловдив, който беше обвинен в подготовка на терористичен акт, след като в дома му бяха открити полуготово взривно устройство и вещества, с които могат да се изработят още такива.

"Бяха разпространени видеоматериали на бомбите, те са страховити. Помолих колегите от Отряда за борба с тероризма, с които съм служил, да отидат да ги видят- те казаха, че това са чудовищни мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора, и са няколко пъти по- силни от тази в Сарафово", заяви Борисов.

В отговор на въпрос било ли е грешка, че е оповестен случаят, той отговори:

"Няма как да не оповестим случая, защото влиза в съда. Не можем да го скрием. Хайде да си мерите приказките. Не трябва да губим доверието в институциите и в такива моменти да можем да го съхраним".

Все пак той добави:

"Кой е човекът, кое е семейството му - всеки може да се сдобие с тази информация като тръгне по улиците на Пловдив, за 1-2 часа един добър журналист ще стигне до хората. Въпросът е в изкушението да го напишеш и да се направиш на велик, в случая това ни носи щета. Благодарих на медиите, които пазят информацията. За мен те са истински медии. Благодаря им".

Попитан докъде е стигнала идеята за създаването на антитерористичните центрове, министър-председателят съобщи:

"Подготвяме се да направим един център, където на едно място да концентрираме службите. Не че сега няма, но и случаят в Пловдив ни даде основание, за да можем да заключим информацията в максимално малък брой хора, поименно. Сутринта имахме Съвет за сигурност, участваха и хората на президента. В момента сме ситуирали мястото, когато станем готови, ще го финансираме. Имаме отделени средства, така че много тихичко ще го направим. В такива времена много малко хора трябва да работят по случаите. Сега по медиите тръгнаха психолози, коментатори, анализатори. Особено има един, дето джебчийка не е арестувал през кариерата си, докато е бил в МВР, от сутрин до вечер дава оценка на колегите. Познавам го добре колко беше хлабав. Ще му спестя името", каза още той.

Премиерът направи тези коментари пред журналисти Дирекция "Жандармерия" при връчването на ключовете на нови автомобили на областните дирекции на МВР.

Премиерът и вътрешният министър Младен Маринов огледаха колите

Снимка: БТА

"МВР никога не са били по-добре окомплектовани. 346 са автомобилите за 9 млн. лева. Благодаря на отчето, че дойде да благослови момчетата. С тези коли преследват престъпници, трябва да се придвижват бързо. Много са хубави автомобилите, 6 скорости, близо 130 коня, много икономични, бензинови", изтъкна той, цитиран от "Фокус".

Снимка: БТА

"Взимаме бензинови автомобили, защото виждате -рестрикциите към дизела в Европа вървят с бясна скорост. А може и да дойде време и в България да се произвеждат. Мисля, че полицаите, които ги карат, ще бъдат доволни, защото са много по-добри от старите коли", добави министър-председателят.

Снимка: БТА

По думите му от времето, когато беше главен секретар досега, разликата в окомплектоването на МВР е от земята до небето.

"Купуваме техника, за да могат полицаите ни да си изпълняват функциите, не само те, а и жандармерията. В най-отдалечените места да може да се отива бързо. Тези лампи отгоре на автомобилите са от ново поколение, не изгарят като старите. Така че през нощта да могат да се обозначават и по магистрали, и по пътища", заяви още още Бойко Борисов.

Снимка: БТА

Накрая премиерът беше попитан и за партийните субсидии, които ГЕРБ предложи да бъдат намалени драстично, след като се оказа, че партиите години наред са получавали повече.

"След референдума всичко се стоварваше на гърба на ГЕРБ и на всички им беше лесно. Сега правителството взе решение. Не коментирам колко да бъде субсидията. Ние сме взели решение на база на референдума, то е 1 лев и това защитава ГЕРБ. Какво искат да правят другите партии си е тяхна работа. Ние не правим предложение, ние сме дали решение. Има голяма разлика. Иначе аз мога да предложа да асфалтираме пътя до Луната и това не е лошо", каза той.