България да бъде домакин на среща по процеса "Акаба" през 2020 година. Това беше договорено по време на разговора на министър-председателя Бойко Борисов с краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн, съобщиха от правителствената пресслужба.


Процесът "Акаба" е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм чрез всеобхватен подход. До момента такива форуми са проведени в Йордания, Албания и Нидерландия.

"Високо оценяваме ролята на Йордания като "остров на стабилност" в регионален план и нейната балансирана международна политика", заяви още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.

Българският премиер изтъкна достойните за най-високо признание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските власти при справянето със сериозните последици от кризите в региона.

"Високо ценим Вашите последователни усилия за постигане на траен мир и стабилност в Близкия Изток, а Вашата специална роля на пазител на Светите места се ползва с огромно уважение в света", изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.