В политиката популизмът стигна до там, че всички се надпреварват непрекъснато да говорят за безплатни неща. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във видео във "Фейсбук" по време на Петия бал на КРИБ.

"Много впечатлен съм от обиколките по заводите - мога да кажа, че България пак се завърна като една индустриална държава - както е била преди 1945 г. Където минете - завод до завод. И в голямата си част всичко заминава за износ и това държи БВП висок", заяви Борисов.

Той посочи, че за комунистите няма по-добро от чуждите пари. "И ние, за съжаление, останахме единствените, които продължаваме да се съпротивляваме срещу думата "безплатно". В политиката популизмът стигна до там, че всеки се надпреварва да говори за безплатни неща непрекъснато - дори и една либерална дясна партия като ДПС. Безплатни неща няма в живота. Безплатното за едни означава по-високи данъци за тези, които работят", посочи премиерът.

Коалиционен съвет може да има по всяко време, каза Бойко Борисов

Снимка: Фейсбук

Борисов заяви, че инвестициите и стабилността, които посочват всички световни кредитни агенции, са защото правителството държи прогнозируеми данъци. "И ще ги държим до края", подчерта той.

Министър-председателят посочи, че ГЕРБ няма да пипа данъците, защото те са най-добрата среда, която може България да си позволи. "На финала сме за чакалнята на еврозоната - това е добре, защото ще спре изкушението на банките от лошите кредити и ще се гарантира сигурността на инвестициите. Да не говорим, че сме в общото европейско семейство. В противен случай, който не иска - има Европа и на втора скорост. Ние не искаме да оставяме България във втората скорост. Защото големите и силни държави казват, че еврото е това, което ги държи единни", коментира Борисов.

Той обясни, че държавата ще продължава да подкрепя и малкия, и средния и едрия бизнес. Борисов посочи, че с финансовият министър Владислав Горанов са се договорили да се отпуснат пари за колкото е нужно детски градини и ясли, за да може жените да работят и да бъдат равнопоставени. "Колкото градини и ясли липсват в България, ще отделим ако трябва и 100, 200, 500 млрд. лв. ако трябва, и ще ги построим. Защото има смисъл", каза още той.

Коалиционен съвет може да има по всяко време. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на церемонията по връчването на наградите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ в рамките на годишния бал на бизнес организацията.

На въпрос как ще отговори на исканията на ВМРО за коалиционен съвет, Борисов обясни, че такъв може да се случи по всяко време. "Ние всеки ден сме с Красимир Каракачанов, Марияна Николова и другите. Така че когато пожелаят, аз съм там", коментира премиерът. 

Нямам информация, че ВМРО иска преразглеждане на коалиционното споразумение, каза в Народното събрание пред журналисти днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Не виждам какво ще се преразглежда на коалиционното споразумение, то се състои от три или четири точки - в него се декларира волята на участниците в коалицията по отношение управлението на държавата. Там се определят министерствата и начина, по който се вземат решения, или какво се прави, когато няма единомислие, посочи Симеонов. Там няма нищо което може да се промени, друг е въпросът, че програмата за управление има нужда от известни корекции, каза Симеонов, без да каже какви точно корекции са нужни в нея.

Не си говорим всеки ден, говорим си по работа, нямаме семейни отношения каза Симеонов запитан дали имат редовни контакти с останалите партии в "Обединени патриоти". Борисов готов за коалиционен съвет по всяко времеВсе още текат анализите на изборните резултати. Ще се съберем и ще коментираме проблемите, които са се появили между другите две партии, посочи той. Засега няма индикации парламентарната група "Обединени патриоти" да се разделя или да се създава нова парламентарна група, каза Валери Симеонов. Не съм компетентен да отговоря какви са отношенията между ВМРО и партия "Атака" каза Валери Симеонов в отговор на въпрос.

За преразглеждане на коалиционното споразумение в малката коалиция заговориха видни представители на ВМРО, включително и лидерът Красимир Каракачанов. Той припомни високия резултат, който е получила партията му на евроизборите и нелицеприятните нападки, които от Атака са отправили към ВМРО.

Вижте снимки от бала на КРИБ

Снимка: АР/БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА