Не вярвам, че един обединител на нацията - държавен глава, вече четири години може да произнесе такива думи. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет в отговор на президента Румен Радев, че ако е той е управлявал България, е нямало да се краде, както и че по времето на управлението на премиера Бойко Борисов смъртността расте, а България се е стопила със 600 000.

Той припомни, че по време на последното служебно правителство, което е управлявало по времето на Румен Радев, единственото, с което се е запомнил през тези 3-4 месеца, е огромното желание да се похарчат милиарди за закупуването на изтребителите Gripen.

Това е все едно авиокомпания да рекламира колко по-малко нейните самолети падат от другите авиокомпании, допълни Бойко Борисов.

Премиерът Борисов посочи, че по време на неговото управление са се родили над 770 000 българи. Щом смъртността е заради нас, значи със 150 000-200 000 повече млади българи са се родили по нашето управление, изтъкна Борисов. Той допълни, че по времето на управлението на БСП - 2005 г, са починали 113 000, а през 2019 г. - са 108 000, посочи той. Борисов не недоумява, че въобще се коментират подобни данни, докато той обсъжда с лидерите на Балканите как да се възстановят по-бързо икономиките.

Ако е вярно, по този ли начин ще излезем заедно от кризата?, попита Бойко Борисов. Цялото внимание на премиера и колегите му е насочено за по-бързото излизане от рецесията, която доведе кризата с коронавируса.

Най-важното в момента е всяко едно работно място, всеки лев, всяко евро, всеки долар, да може да бъде докарано до държавата, за да може хората да работят и да си получават заплатите, заяви още Борисов. Освен това той изтъкна, че засега не се налага да се вземе нов заем.

По-добре е сега да се стегнем и да тръгнем обратно нагоре, където бяхме, изтъкна министър-председателят.

Бойко Борисов заяви в отговор на въпрос, че не се обсъжда оставка на финансовия министър.

Той посочи, че се предоставят в пълен обем както кредити, така и грантове. Никой не е бил подготвен десетки хиляди фирми едновременно да влязат и да получат кредити, изтъкна Борисов във връзка със затрудненията на бизнеса.

Половин милион в момента влязоха в системата, сложете по пет минути на всеки, има техническо време за обработка, допълни той.

В отговор на друг въпрос премиерът изтъкна, че по никакъв начин по негово време не е увеличена властта на депутата Делян Пеевски и допълни, че той е депутат като останалите. Освен да прави дарения, аз не съм чул в последните месеци с нещо да се е занимавал, заключи Борисов.