Премиерът Бойко Борисов заяви в началото на заседанието на кабинета, че докато финансовият министър Владислав Горанов не постигне консенсус с всички, засегнати от наредбата Н-18, тя няма да съществува. Тя се отнася до касовите апарати и складовите програми и предизвика сериозно напрежение сред целия бизнес.

Преди дни Горанов заподозря, че зад протестите на търговците стоят нечисти интереси с цел укриване на данъци. Те за пореден път поискаха отлагането на свързването на касовите апарати с НАП. Сега обаче Борисов поиска от него да докладва как вървят преговорите с отделните недоволни организации.

"Когато постигнете консенсус, ще ме поканите и тогава ще я има. Когато ги убедиш, тогава ще ме убедиш и мен", обърна се премиерът към министъра.

Той заяви, че очаква от него всяка седмица да се среща с по една съсловна организация, за да решава проблемите им, произтичащи от тази наредба. Борисов напомни, че целта на въвежданата с наредбата система за управление е премахването на "сивия" сектор, без това да се отрази на малките и средните съсловни организации.

"Докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред", каза самият Горанов и допълни, че сега започват интензивни разговори къде и как трябва да бъде оптимизиран процесът, за да не се затруднява малкият и среден бизнес.

Министърът информира още, че са създадени множество работни групи, които да отчетат спецификата на отделните бизнес процеси и беше категоричен, че няма да се продължи напред, докато не се постигне консенсус с всички.