Спешна среща на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и митрополитите в Светия Синод се проведе днес, съобщи bTV.

Повод за разговора са възраженията на църквата срещу двата проекта за изменения на Закона за вероизповеданията. Единият от тях е на ГЕРБ, БСП и ДПС, а вторият - на ВМРО. На срещата присъстваха представители на всички парламентарни групи, вносители на поправките в Закона за вероизповеданията, освен социалистите.

Основният мотив против предлаганите промени е, че църквата има самостоятелност и не следва държавата да се меси в делата ѝ. Още вчера от Светия синод изразиха възмущение, че внесените "противоречиви" поправки не са били предварително обсъждани с тях. Едно от тях например е забрана заплатите на свещенослужещите и служителите в религиозните общности да се изплащат от чужди дарения, като всяко от тях трябва да е разрешено от дирекция "Вероизповедания".

"Спорно е дали е необходимо този инструментариум да бъде допълнен с увеличаване на контролните правомощия на една дирекция в МС "Вероизповедания", чрез което се цели контрол на даренията и финансите на вероизповеданията, което е грубо нарушение и намеса на държавата чрез изпълнителната власт във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията", се казва в становището на Светия Синод.

"Дошли сме с цялата си почит към църквата защото мислим, че това, което правим, е добро и ако някъде има разминаване, да го поправим преди да влезе в парламента", увери обаче Борисов по време на днешната среща.

След срещата премиерът и митрополит Антоний заявиха, че тя е преминала в дух на разбирателство и че по спорните точки ще бъде постигнат консенсус, след като и двете страни ги обсъдят в работна група. По-късно днес петима от владиците ще вземат участие в заседанието на парламентарната комисия, където ще се обсъждат промените в закона.

По-рано председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ обсъдиха в НС превърналите се в спорни промени.

"Във вчерашния дебат в Правната комисия Йордан Цонев от ДПС е дал някои разяснения, които са успокоили Светия Синов и смятам, че няма да има проблеми", обясни Цветанов след разговора, цитиран от Нова телевизия.

Самият Цонев днес коментира пред журналисти:

"Материята е деликатна, защото, освен финансирането, трябва да затворим някои врати за външно влияние, които засягат националната сигурност. Трябва да се намери общият език - хем да осигурим финансиране на основните вероизповедания, хем да не засегнем другите и едновременно да стабилизираме нещата около националната сигурност".

Той отбеляза, че за пръв път от 30 години има консенсус в българския парламент между управляващата партия и опозицията за осигуряване финансирането на вероизповеданията и той трябва да бъде използван, предаде БТА.