Премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на АМ "Хемус" заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

През април Борисов направи символична първа копка на новия етап от трасето - 134- километровия участък между Боаза и пътя Велико Търново - Русе. Отсечката трябва да бъде завършена през 2023 година, като за изграждането ѝ държавата отпусна 1 120 000 000 лева. Според премиера с пускането ѝ в експлоатация брутният вътрешен продукт на страната ще се увеличи с поне 10%.

Във Фейсбук профила му бяха публикувани видеозаписи, от които се разбира, че той отново шофира джипа на НСО.

"На всички им е лесно, като се построи магистралата. Тогава по студиата викат - стига с тия магистрали, дай да си говорим за фугите на "Граф Игнатиев". Хиляди българи работят на тези участъци. Тук се насипва, отводнява се, а там се рушат скали. С тази отсечка разстоянието, което сега се взима за 30 минути, ще се изминава за 2. Приятно е така, планина, ливади и гледаш как се ражда и пораства магистралата, а в същото време държавният дълг намалява. Тук, както го гледаш, август месец ще го свършат, денонощно. За сезона тази отсечка ще спестява половин час в трафика лятно време", коментира министър председателят.

"Навремето така са направили, знаете как са се раздавали земеделските земи, и това ни бави. Ще видите и за Плевен, и за Ловеч как ще стане. Ще има толсистема за "Хемус". Всичките тези пари, които се влагат, трябва да се изплащат. Едно е да поддържаш зимата две ленти, друго е четири, а съвсем друго дванадесет. Толсистемата е справедлива, от превозвачите няма никой да е против. Въпросът е да го направим така, че тежкият трафик, който най-много износва пътищата, да си плаща за тях. Тези пари ще идат за ремонт на старите пътища. Сега правим мостовете на "Хемус". Те направо са си нови, защото от горе до долу се подменя всичко", каза още премиерът.

"Да сме живи и здрави, до 2020 г. тук ще има автомагистрала", добави министър Нанков.

 Той подчерта, че за две седмици - от предишната им проверка, има видим напредък.