Ако водим разумна политика няма опасност. За това колегите са тук. Ако не се води мъдра политика става опасно. Миграционната вълна винаги е била близо. Това заяви премиерът Бойко Борисов на ГКПП "Капитан Петко Войвода".

"Винаги сме водили мъдра и разумна политика и сме си подсилили всички КПП-та, граници, огради. Просто работим тихо, разумно. Не работим срещу нашите съседи и смятам, че това се оценява високо в Европа. И вие спите спокойно", добави той.

"Бежаците бяха в Харманли, "Овча купел", забравили сте. Към днешна дата няма бежанци у нас. Дайте да не плашим хората, няма наплив. Чухте и от нашия съсед - пазим морската и сухопътната граница. Моята тактика е за добросъседство и мир", каза още Борисов.

Снимка: Официален сайт Бойко Борисов

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви подкрепа за усилията на Гърция да предпази границите си на фона на струпването на хиляди мигранти покрай турско-гръцката граница, след като Турция обяви, че няма да ги спира по пътя към Европа, предаде Ройтерс.

Снимка: Официален сайт Бойко Борисов

"Ситуацията на нашата граница не е въпрос, с който само Гърция трябва да се справя, отговорност е на Европа като цяло", заяви тя на пресконференция, след като обиколи района заедно с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и други лидери на ЕС. "Онези, които изглежда изпитват единството на Европа, ще бъдат разочаровани", каза още Урсула фон дер Лайен, добавяйки, че единството ще надвие.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова днес Турция да спазва споразумението с ЕС от 2016 г., с което тя се съгласи да възпира мигрантските потоци към Европа в замяна на помощ в размер на няколко милиарда евро, предаде Ройтерс. Мишел заяви, че е важно за Европа да защити своите граници. ЕС иска от Турция пълно спазване на споразумението за затваряне на границите за мигранти, а Брюксел от своя страна ще изпълни до край своята част от сделката, е посочил председателят на Европейския съвет, цитиран от ТАСС. Шарл Мишел е в Гърция заедно с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на ЕП Давид Сасоли, за да обиколят района на гръцко-турската граница - сцена на сблъсъци между гръцки военни и мигранти през последните три дни.

Снимка: Официален сайт Бойко Борисов

По-късно премиерът Борисов кацна с правителствения хеликоптер на софийското летище заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тримата прелетяха над южната ни граница, за да видят как България се справя с охраняването й.

Предстои премиерът и двамата европейски председатели да обсъдят предизвикателствата пред ЕС след мигрантските размирици на границата между Турция и Гърция в последните дни.

Очаква се Борисов, фон дер Лайен и Мишел да направят изявление.