ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе с върховенството на закона, правата на жените, децата и свободите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на третата среща на върха ЕС - Арабски свят в Атина.

Имаме рядък шанс с разбирателството, което имаме - приличаме си с Гърция, не водим политика срещу трети страни, отбеляза премиерът

Снимка: Официална Фейсбук страница

"С Алексис и Никос сме от хората, които държим за единството и силата на ЕС. Именно като такива сме и много по-подходящи, силни като партньори и на Арабския свят. ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе с върховенството на закона, правата на жените, децата, свободите. Не е само инфраструктура, газ и петрол, на първо място са и ценностите, които трябва да защитим, за да работим и по-спокойно в следващите години", заяви Борисов и уточни, че по време на Българското председателство преди няколко месеца темата "Западни Балкани" е била сложена в дневния ред.

Бойко Борисов на откриването на третата среща на върха ЕС - Арабски свят в Атина

Снимка: Официална Фейсбук страница

"Софийската декларация даде перспективи, но тук виждам огромни възможности между Балканите като цяло, разбира се двустранните отношения на всяка една от нашите страни с Арабския свят са важни. Именно затова провеждаме регулярни срещи, за да обединяваме усилията си на всичките народи на Балканите, да бъдем конкурентоспособни. Вие имате газ и нефт. Надявам се до края на годината да финализираме интерконкетора за втечнен газ с Гърция. С колегата Ципрас след два дни ще дискутираме тази тема в България за нашето участие в рамките на тези 25% в самия интерконектор", каза още Бойко Борисов.

Българският премиер отбеляза още, че "мигрантската вълна буквално счупи доста държави като политически системи" и затова трябва да помислим "за тези страни, в които гладът, ежедневната прехрана е проблем".

"Балканите, като цяло, и България, в частност, можем с хранителни хъбове да организираме доста в тази посока - на Балканите сме житница, животновъдство и високи технологии", допълни Борисов.

По отношение на инфраструктурата той посочи, че гръцкият му колега Алексис Ципрас след 2 дни ще е в София и двамата ще обсъждат газовия интерконектор с южната ни съседка, по който може да потече и доставян с кораби втечнен газ.

С Алексис и Никос сме от хората, които държим за единството и силата на ЕС, заяви в речта си българският премиер

Снимка: Официална Фейсбук страница

Имаме рядък шанс с разбирателството, което имаме - приличаме си с Гърция, не водим политика срещу трети страни, отбеляза премиерът и подчерта, че "сме били, сме и ще бъде завинаги най-близки приятели".