Причината, пояснява всекидневникът, е, че в конституцията не са предвидени срокове за връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство.

Няма срокове и за назначаване на служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка (т.е., ако ГЕРБ, БСП и третата парламентарна партия, избрана от Плевнелиев, върнат мандатите за съставяне на кабинет).

Едва ли още в първия ден на встъпването си в длъжност Румен Радев би назначил служебно правителство, което означава, че Борисов ще трябва да почака, докато това стане факт. В най-оптимистичния вариант до края на януари.

Това е поредната от коментираните напоследък хипотези за възможното развитие на политическата конфигурация след оставката на кабинета "Борисов 2".

Не е тайна, че ГЕРБ иска предсрочни избори възможно най-скоро. Това е и причината за питането на Плевнелиев до Конституционния съд (КС) дали може той да насрочи дата за вота. Конституционалисти са категорични, че не може и че новоизбраният държавен глава ще насрочи изборите за парламент.

Докато чака отговор от КС, Плевнелиев даде знак, че няма намерение да бърза с връчването на мандати. В първия ден на консултациите с парламентарните партии след срещата с ГЕРБ президентът обяви, че разговорите ще продължат и следващата седмица.

Държавният глава има намерение след това да свика КСНС, където политическите формации, законодателната и изпълнителната власт заедно да потърсят път за излизане от политическата криза.

От думите му стана ясно, че съветът може да бъде свикан не по-рано от 28 ноември, а връчването на мандатите за съставяне на служебно правителство да започне от началото на декември.

Технологично Плевнелиев може да нареди служебен кабинет още преди Коледа, пояснява в разработката си авторът на "Труд".

Няма проблем, ако Плевнелиев е назначил служебно правителство, Румен Радев да състави второ. Затова е напълно възможно сегашният президент да реши да изчака до 22 януари, а дотогава премиерът в оставка Бойко Борисов да изпълнява задълженията си.

АНКЕТА: Одобрявате ли решението на Борисов да подаде оставка?