Премиерът Бойко Борисов тръгна на поредна инспекция на строежа на магистралата за Сърбия. Заедно с него в джипа са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Строителство на АМ "Европа" между Калотина и Драгоман. Лотът е на стойност 165 млн. лв. и ще бъде готов до януари 2022 г. Когато магистралата е готова, българите ще пътуват по-бързо и удобно за Западна Европа, а нашата страна ще стане по-леснодостъпна за чужденците. При проектирането на магистралата сме предвидили мерки за опазване на околната среда. В изпълнение на екологичните мерки на трасето ще бъде изграден екотунел за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили.

"Над 10 хиляди автомобила ще минават по магистрала "Европа", каза Нанков.

Снимка: Министерски съвет

"Подготвя се и разширяване на граничния пункт", заяви министър Горанов и уточни, че то ще съвпадне с разширението на магистралата. Борисов пък допълни, че по тази магистрала ще е много лесно на сърбите да ходят на почивка в Банско.

"Пунктът не е ремонтиран, откакто е направен", уточни Горанов и заяви, че най-голямото усилие е да се увеличи капацитета, като се отчуждават обекти и в координация с АПИ да се свързват пътищата.

Премиерът спираше джипа, за да поздрави строителите.

В Сливница всички хора били доволни и се радвали на строежите, защото виждат, че това ще помогне и за отваряне на нови работни места.

Владислав Горанов пък се пошегува, че е притеснен за водещата Диана Найденова, на която вчера бе първи гост във възобновената й рубрика "Карай направо" по Нова телевизия, защото от джипа на Борисов излизат повече новини.

"Лъжите, че сме задължили държавата, се опровергават, заяви Борисов и коментира, че всичко, което прави ГЕРБ, е видно.

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят коментира и оценката на кредитния рейтинг на България. "Лъжите, че сме задължили държавата, се опровергават една по една. Малко по-късно, ще похарчим нерви, обясняваме, но в един момент стана ясно," заяви той. "Като видя чакъла, мостовете и каналите, че са затворени, знам, че вече е необратимо. Догодина, когато тръгнат българите за Белград, да е бързо. Ние за 10 години това, което сме направили, пак си заслужава. Това са работни места, заплати, обороти", отбеляза по време на инспекцията премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят обясни още, че в този участък се работи по няколко дейности едновременно, за да се съкрати срокът за изпълнение на проекта. "Това е вече готова част, движим се по абсолютно готова част и то само за няколко месеца се е развило всичко това. Ето мост, ето канавки, слагат вече оградата за животни. Те ще успеят късното лято да свършат", заяви още българският премиер. Борисов добави, че компенсаторно се залесява в районите на строително-монтажните дейности на магистралата и се спазват всички екологични мерки. 

Снимка: Министерски съвет

"100 години са управлявали, а не са го построили това. Защо?", припомни премиерът.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира и оценката на Международната рейтингова агенция Fitch Ratings, която потвърди рейтинга на България с положителна перспектива. "Потвърждават оценките за стабилността на политическата система. Потвърждават и прогнозите на правителството за икономически растеж и правят коментар, че ако влезем в ЕРМ II, ще увеличат рейтинга", уточни финансовият министър.

"Хубавото е, че всяка лъжа се опровергава", обобщи Борисов по повод критиките на опозицията срещу властта.

Яд ме е като пишат глупости, но няма да ме спрат, коментира още министър-председателят във връзка с публикацията на каталунския в. "Ел Периодико", според която премиерът има къща в Барселона, а срещу него се води разследване за пране на пари.

Междувременно премиерът заговори един от строителите, за когото впоследствие се разбра, че е от Банкя, а в миналото е участвал в строителството на язовири в Сирия.

"Сигурно от 30 години не сме се виждали. Сега някой може да излезе и да каже, че с Иван (строителният работник бел.ред.) сме направили частен язовир в Сирия. Познавам ли го - познавам го, от Банкя ли е - от Банкя е", каза още той.

"Като кажат къщата на Борисов в Барселона и край - омаскариха ме. В учебника за компромати така пише - познаваш ли този от Банкя, познаваш, а този познаваш ли, познаваш и ето, значи си виновен", обобщи Борисов.