Министърът на околната среда и водите Нено Димов заминава за Шабла по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да провери на място ситуацията в защитена местност "Шабленско езеро". Очаква се министър Димов да бъде пред кметството на село Езерец около 16.30 часа, съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите.

Спешната командировка се случва, след като от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщиха, че едно от защитените местообитания на редки видове птици от международно значение - Шабленското езеро и "Шабленски езерен комплекс", са били пресушени заради наводнение в правителствената резиденция "Шабла". Освен това са опожарени голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. Мащабите са изключително големи - касае се за няколкостотин декара явно преднамерено опожарена влаголюбива растителност. От организацията подчертаха, че редки птици, като белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други, са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.

Снимка: БДЗП

След като са били сезирани и са извършили проверка, от РИОСВ-Варна съобщиха, че в момента "няма изтичане на води от защитената територия", защото в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите към морето е продължило девет дни.

Според министър-председателя обаче е необходимо да се извърши проверка на място, заедно с областния управител на Добрич, и да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

"Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина Нено Димов да докладва за ситуацията с Шабленското езеро. До мен достига, че източвали езерото, стотици вида птици измират", е заявил Борисов пред министрите по време на днешното заседание на Министерски съвет, цитиран от правителствената пресслужба.

"Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено нивото, защото всяка пролет и не само Шабленското езеро, а по принцип се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини. Вчера от Районната инспекция във Варна излязоха с прессъобщение, има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения", отвърнал Димов.