С начина, по който работите в момента, ще счупите Европа и това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция за сближаване на заплатите в Европа, цитиран от "Фокус".

България заслужава да бъде приета в Еврозоната, но част от европейските чиновници проявяват егоизъм, стана ясно от думите на министър-председателя, Конкретно премиерът се обърна към ЕКОФИН - Съветът по икономически и финансови въпроси към Съвета на Европейския съюз.

Относно искания вот на недоверие той отвърна, че БСП от самото начало са искали провал на европредседателството.

Освен това той даде обещание, че до края на мандата на правителството му минималните и средните заплати сериозно ще се увеличат.

"Няколко неща са важни да отбележим за срещата днес. Безспорно е, че преди години, когато рекламирахме България, казвахме пред инвеститорите: "елате, защото имаме евтина работна ръка". Сега казваме: "елате, защото имаме квалифицирана работна ръка". Вече трайно няколко години държим стабилен ръст на БВП около 4%. Затова ни трябва квалифицирана, добре подготвена работна ръка. В тази сфера извадихме като приоритет образованието, преквалификацията, квалификацията. Това е процес, който трае години. Факт е, че за тази учебна година успяхме да вкараме над 22 000 деца, които изобщо не са ходили на училище, какъв конкурент ще бъдат на пазара на труда. Затова в тази сфера полагаме огромни усилия", заяви Борисов.

Той уточни, че над 700 млн. лв. са за образователна инфраструктура.

"Затова взехме решение за двойно увеличение на заплатите в тази сфера и го правим. 15 млн. лв. повече за БАН. 10 млн. лв. за СУ "Св. Климент Охридски", все в сфера, която искаме да подготвяме максимално конкурентоспособна работна ръка. Години наред се източваше работната ръка от бившите соцстрани, примамвайки с по-висока заплата. Получи се огромен отлив на работна ръка и никой не протестира срещу българките лекари, медицински сестри, които отидоха на Запад, а казват: "вземете си ромите". Това справедливо ли е? Тогава се получава застаряващо население, идват синдикатите и казват: "добър ден, с колко ще вдигнеш пенсиите?", добави той.

Според него България е доказала, че 22 години може да работи във валутен борд. "Имаме стабилен фискален резерв, огромен златен резерв, който пазим. Какво не ви харесва?", попита той.

По думите му безработицата е под 6%. "Намалихме на 25% външния дълг. Къде е рискът за чакалнята за еврозоната на България. Нула. Егоизъм има, да. Начинът, по който работите в момента, ще счупите Европа и това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм",  каза още Бойко Борисов.