Поех ангажимент за генерално консулство за цял  Израел в Йерусалим, заяви българският министър председател Бойко Борисов на съвместен брифинг с израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Надявам се да се установи българско посолство в Йерусалим", допълни той.

По време на срещата ни днес ще имаме възможност да разговоряме по темите за киберсигурността. "Успях да се видя с много приятели от Израел, действително тук трябва да положим много усилия върху мозъка на хората, защото сега чрез интернет имаме много повече възможности. С технологиите напреднахме, а в същото време виждате - с едно хвърчило могат да направят ужасни поразии", заяви премиерът Бойко Борисов. Трябва да обясним, че религията е най-важна за всеки от нас, но също мирът и разбирателството По време на двустранните отношения се надявам да дойдете до България, каза Борисов.

По време на срещата двамата премиери са обсъдили двустранните отношения в областите от взаимен интерес, както и международни и регионални теми.

Българският премиер отбеляза, че много хора пътуват между Израел и България. "Всеки ден има минимум по 5 самолета за България и обратно, затова не на последно, както вече поех ангажимент за генерално консулство за цял Израел в Йерусалим, за да улеснява максимално гражданите".

"Приятелството и доверието с Нетаняху е от изключителна важност, защото Израел играе ключова роля в развързването на сложния възел за постигане на мир в Близкия Изток", заяви Бойко Борисов.

"Не на последното място за българските медии от голямо значение е приятелството и доверието, което имаме с Нетаняху. Той е много информиран човек и това е важно, защото има информация дали ще продължи миграционната вълна, какви ще са етапите, дали ще намалее или увеличи", обясни Борисов.

Снимка: Фейсбук

Вчера в Херцелия Борисов се срещна и с нашата сънародничка - Рене Гълъбова, която служи в армията. Тя му е разказала за работата си  по опазването на границата с Йордания.

Следобед Бойко Борисов ще има среща с роднини на загинали при терористичния атентат на летище Сарафово. Ще се състои и тържествена церемония по откриването на паметник - символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста.