Изпълнили сме абсолютно всички препоръки, така че да видим сега какво ново ще се появи. Така премиерът Бойко Борисов коментира очакваното представяне на следващия доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка.

Той добави, че е оптимист, защото това, което е било поискано от нашата страна, е било изпълнено без забавяне. Десет години винаги се намира нещо, независимо кое правителство е, добави той по повод процеса на наблюдение досега.

Огромната част от държавите са за получаване на европейска перспектива за Република Северна Македония и Албания. Решението е отложено за месец май.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е посъветвал своя македонски колега Зоран Заев да не подава оставка заради липсата на решение на ЕС да се даде дата за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана.

Моят съвет към Заев беше да не си подава оставката, защото е свършил много работа и има още много какво да се прави, поясни Борисов пред български журналисти преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет. По неговите думи въпросът за определянето на дата за начало на преговорите не е приключен, а е отложен.

Премиерът добави, че снощи държавните и правителствените ръководители от ЕС са отчели колко много работа са свършили Северна Македония и Албания досега. По неговите думи Европейският съвет е на мнение, че би съществувала опасност, ако в някоя от двете страни има сили, които биха се върнали назад.

Нашата подкрепа винаги са я имали, никой (в ЕС) не е казал "не". Всеки казва: "Добре, но да се подготвят максимално добре, за да нямаме проблеми". Да, има безспорно страх от разширяването, посочи Борисов.

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов обърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

Приветствам споразумението за спиране на огъня в Сирия. Премиерът Бойко Борисов заяви, че след прекратяването на огъня в Сирия не вижда смисъл българският военнопромишлен комплекс да въвежда оръжейно ембарго срещу Турция.

Снощи приехме всяка държава да преценява дали да налага на Турция оръжейно ембарго, поясни той. Премиерът уточни вчера, че оръжейният износ от нашата страна за Турция е на стойност около три милиона долара.

Борисов посочи в отговор на въпрос, че новите мита на САЩ не касаят нито една стока от нашата страна. България и САЩ имат много добри двустранни отношения. Считам, че следващия месец ще имаме добро развитие на двустранните отношения, добави той.