Премиерът Бойко Борисов ще постави темата със забавените ваксини на Европейския съвет, който ще се проведе тази вечер.

"Ние имаме пълната организация за провеждане на ваксинирането и за това довечера ще го поставя този въпрос на Европейския съвет. Защото се поставят под риск ваксинационните ни планове", коментира още той.

"Която доставка от ваксините дойде, се поставя същия ден на населението", категоричен е Борисов.

Той напомни, че договорите с фармацевтичните компании са изготвяни се изготвяха и преговорите се водеха изцяло и само лично от страна на ЕК, а страната ни е била изцяло надлежен платец:

"Ние надлежно плащахме, на минутата, солидарно, каквото ЕК ни каже. А сега компаниите се мотаят."

Борисов ще вземе участие в срещата на евролидерите тази вечер.

Той коментира още, че ще направи предложение за въвеждането на електронен паспорт или зелен електронен коридор за тези, които са ваксинирани или са преболедували и имат изградени антитела, за да не им се налага да бъдат поставяни под карантина или да представят PCR тест.

Европейските лидери вече са обсъждали темата, но вече имало недоволни държави.

По повод закъснелите ваксини Борисов подчерта отново, че е готов да прати самолета, за да дойдат, но имало спор дали в тях можело да се съхраняват.

"Надявам се комисията да действа по-строго, ако трябва да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали", каза още Борисов.

По думите му днес у нас са дошли 12 хил. дози от ваксината на Модерна, а производителят е обещал снощи писмено, че ще спази договореностите за март за над 80 хил. дози.  Борисов направи тази сутрин инспекция в района на Панагюрище, заедно с вицепремиера Екатерина Захариева.

Какво ще дискутират евролидерите тази вечер?

Срещата на евролидерите е днес и утре под формата видеоконференция. Основните теми на разговорите ще бъдат настоящата ситуация във връзка с пандемията, свързана с COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната на Европейския съюз, както и отношенията с Южното съседство, съобщиха от пресслужбата на МС.

В началото на срещата лидерите на държавите от ЕС ще направят преглед на епидемичната обстановка и ще обсъдят продължаването на координирането на действията в отговор на пандемията. Членовете на Европейския съвет ще акцентират върху процеса на разрешаване, производство и разпространение на ваксините, както и върху движението на хора между различните държави, допълват от МС.

По време на видеоконференцията ще се дискутират последващите действия във връзка с пакета на Комисията за Европейския здравен съюз и възможните стъпки като одобряване на инструментите на Съюза за подготвеност, ранно предупреждение и предотвратяване, управление на кризи и реакция при кризи, подкрепата на научните изследвания и иновациите с производството на ваксини и медицински материали от критично значение.

Във втория ден от срещата си лидерите ще разгледат европейската политика за сигурност и отбрана. Те ще акцентират върху укрепването на политиката на ЕС за сигурност и отбрана, върху възможностите за увеличаване на способността на Съюза да действа самостоятелно, както и върху развиване на партньорствата в областта на сигурността и отбраната и по-специално с НАТО, информират още от правителствената пресслужба.

Европейският съвет ще приключи с дискусия относно стратегическо обсъждане на отношенията на ЕС с държавите от Южното съседство, се посочва още в съобщението.