Министър-председателят Бойко Борисов инспектира ремонтните дейности по довършването на строителството на средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали, съобщи пресслужбата на кабинета.

Правителството е отпуснало общо 1 милион лева за строежа на манастира в града - 800 хиляди лева през 2015 г. и 200 хиляди лева през 2017 г., припомниха от МС.

"Храмът беше само музей, благодарение на Вас вече е действащ духовен център", е казал отец Николай при посещението на министър-председателя. Отец Николай е подарил на премиера Бойко Борисов икона на Св. Йоан Предтеча.

Премиерът беше посрещнат от председателя на Народното събрание и депутат от Кърджали Цвета Караянчева. Тук бяха също областният управител Никола Чанев и кметът на общината Хасан Азис.

Иконата Борисов получи от свещеника Николай Величков. "Нека св. Йоан предтеча да Ви закриля", пожела отец Николай на премиера. "Нека да закриля целия български народ", отговори му Борисов.

Историята на храма представи археологът проф. Николай Овчаров, който беше ръководител на разкопките на средновековния манастирски комплекс в началото на 90-те години. В момента край възстановения храм се изгражда манастирски комплекс с помощта на държавата.