"Инфлацията расте като великденски козунак. Нашите правителства я държаха 0%-3%, а сега е 12. Искате ГЕРБ да се върне, ама в обран бостан". Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов от Шумен, където е на посещение при симпатизанти. 

"От едната страна е Кирил Петков, който казва, че подкрепят бизнеса с 4,1 милиарда, от другата страна е отговорът на министъра на енергетиката, че е 1,1 милиарда. 3 милиарда лъжа и това за вас не е новина", коментира Борисов, обяснявайки, че "Петков лъже".

По думите му цената на хляба няма да се промени, макар и да са въведени мерки за ДДС-то.

"Сега ще махнат ДДС, но мога да се обзаложа, че цената на хляба няма да се промени, защото за житото нафтата поскъпна, торовете, химикалите. С всяка мярка на правителството сега се увеличава инфлацията. Ще обеднеем жестоко", подчерта лидерът на ГЕРБ и попита риторично:

"Нали тук е житницата - какво стана със зърното? Къде са тези милиард и 200 милиона?"

Борисов цитира данни на ЕС, според които инфлацията в България е достигнала 12%.

"Сега викате "оставка" и ГЕРБ да се връща на власт - на този обран бостан в момента. Искате да ме направите заложник. Управляващите ви лъжат безсрамно и правят невъзможно връщането на нормалния живот, който имаше при нас. И да ме притискате за вот на недоверие и да правим нови избори - не участвам", категорично заяви бившият премиер, но отбеляза, че ГЕРБ вижда, че идват нови избори.

По думите му кабинетът залага капан за следващите години с мерките, които предприема.

"Всички си подписаха договорите с "Газпром", взимат си евтиния газ и си мълчат, защото не са "такива герои", коментира Борисов.

"Лъжат, че на година сме крали 8-10 млрд. За година трябваше да са спестили за магистралите. А те са взели 9 млрд. заеми. От началото на годината досега 2 млрд. Тези са не само неопитни, а и лоши хора. Явно крадат три пъти повече", подчерта експремиерът.