Промени в кабинета Борисов-3 няма да има преди гласуването внесения от БСП вот на недоверие. Това стана ясно на Коалиционния съвет в Министерски съвет днес. При изявленията след него премиерът Бойко Борисов подчерта, че подаване на оставка, която да даде възможност на президента Радев да състави служебно правителство не стои на дневен ред.

Първи на трибуната излезе Валери Симеонов, който обясни, че "коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата - пролетта следващата година". Той подчерта, че най-сериозният въпрос в момента е отхвърлянето на вота на недоверие от БСП, а за кадровите е взето единодушно решение "да се занимаваме след преодоляването на вота".

Красимир Каракачанов добави единствено "Вотът няма да мине, но промени ще има", а след това думата взе премиерът Бойко Борисов.

"Служебно правителство - абсурд! Тогава протестът ще се подмени с наш протест. Когато Радев направи служебно правителство, казаха, че Шиши реди кабинета му. Нямаше въпрос към него от Христо Иванов. Не си ли зададохте този въпрос?", запита гневно Борисов.

Той продължи да коментира с гневен тон ходовете на Христо Иванов:

"От вчерашните sms-и и разговори прочетохме, че те се управляват от Фейсбук - единия ден тичат до "Росенец", бързо се прибират, тичат до хотел "Берлин", пият кафе и се прибират. Христо Иванов ми писа, че очаква документите на "Лукойл". Аз ще ти ги дам, но като вицепремиер, а след това и министър на правосъдието, защо не отиде да ги прочетеш, да ги вземеш? Защо не внесе въпроса на заседание на Министерски съвет? Тази евтина политика в момента..."

Борисов отново предупреди за задаващи се тежки времена, обърна внимание, че познава качествата на тези, които искат да го свалят от власт и добави: "Не си представям държавата да се управлява от такива хора, тя ще катастрофира мигновено!"

Той поиска от опозиционните партии да заявят как виждат преминаването през икономическата и здравна криза, а специално от Христо Иванов - да каже с кого ще управлява и "пак ли ще върши черната работа на БСП, за да ни съборят и да дойдат пак на власт с ДПС".

Снимка: БТА

Премиерът потвърди, че се е съгласил с партньорите в управлението на страната да мобилизират партиите в коалицията за преодоляване на вота на недоверие. Той нарече внасянето му точно от БСП като "най-гротескното нещо" и определи мотивите като "изсмукани от пръстите".

Бойко Борисов не скри, че е доволен от работата на тримата министри в оставка. Той смята, че репутацията им е жертва на целенасочени внушения за връзка с ДПС, но потвърди думите на Валери Симеонов, че бъдещето им ще бъде дискутирано след като коалицията преди това преодолее вота на недоверие.

"Вчера ми се обади Георги Първанов, идеологически противник ми е. Не ме обичаше и преди. Бяхме в такава изолация преди, че говорехме само с двама посланици, а сега имаме пълна подкрепа на всички. Всички държави вдигнаха ръка България да влезе в Чакалнята на Еврозоната", заяви Борисов и обоснова отново смяната на тримата министри с пришиването им към ДПС.