По искане на сръбския президент Александър Вучич днес е проведен телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщиха от  кабинета на Вучич. Двамата са говорили за облекчаването на граничния режим и по-специално за туристическия сезон след пандемията от коронавируса.

Утре ще се проведе видеоконфрентната среща на Върховния съвет за сътрудничество между България, Сърбия, Румъния и Гърция. Основна тема на срещата ще бъде елиминирането на последствията от пандемията.

Борисов и Вучич са постигнали съгласие върху позицията, че е необходимо да бъдат взети адекватни противоепидемиологични мерки, които да гарантират здравето на хората, се казва в съобщението от кабинета на Вучич.

Двамата са "изразили и задоволството си от факта, че България и Сърбия се справят успешно в борбата срещу коронавируса и че епидемията е под контрол".  Борисов и Вучич са изразили надеждата, че в скоро време епидемията ще бъде напълно овладяна".

Те са се договорили и за скорошна среща и са изразили радостта, че ще могат да посетят строителните дейности по изграждането на магистралата от сръбската граница до София, което ще позволи на Сърбия да се свърже с Азия. ( б. р. Бъдещата магистрала "Европа" се очаква да е готова предсрочно и да бъде пусната през тази есен вместо през май 2021 година).

Двамата са подчертали и значението от изграждането на газопровода "Балкански поток", на газовите интерконектори за енергийното свързане на Сърбия и България.

Борисов и Вучич се надяват в най-скоро време да има условия за провеждането на тримесечните срещи на Върховния съвет за сътрудничество, на които се обсъждат съвместните инфраструктурни и енергийни проекти, се казва още в съобщението от кабинета на Вучич.