Премиерът на България Бойко Борисов продължава да отразява активно във Фейсбук делата си по време на гостуването си в САЩ за сесията на Общото събрание на ООН. Днес той публикува галерия от снимки, в които разговаря дружески на брега на река Хъдсън в Ню Йорк с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Обсъдихме речите, които ще изнасяме на тема "ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества". От една страна всички сме концентрирани върху процесите, които текат, но в същото време виждаме колко разединени и несигурни стават отношенията в света", коментира Борисов в текста, който придружава Фейсбук поста.

По-рано от правителствената пресслужба също цитираха българския премиер за впечатленията на делегацията ни от 73-ата сесия. "Започнахме с една конференция, която е за Западните Балкани, заедно с президента на Хърватия, на Грузия, с външния министър на Грузия, много бивши президенти и министри. Мисля, че приносът на България за Западните Балкани се оценява от всички много високо и неслучайно се радваха на нашето участие", смята Борисов.

"Не мога да пропусна срещите ми с президента Махмуд Абас и премиера на Палестина. Туск беше между Абас и Нетаняху. Близо час Абас обвиняваше Израел във всички грехове. Доналд Туск настояваше за мирно решение и всичко, което и аз съм защитавал на съветите за политически решения на всички конфликти, както и конфликта между Израел и Палестина. Веднага след него Нетаняху извади картите с обвинения към Иран за хранилища, за оръжия. В този триъгълник по тяхно желание направихме тези срещи. Мисля, че до края на октомври премиерът на Палестина ще дойде в България, както и Нетаняху, за да направим двустранно съвещание между двата кабинета на Израел и България. Очакват всички колкото можем да съдействаме в този процес", добави той.

Борисов се срещна и с премиера на Виетнам Нгуен Суан Фук. "България и Виетнам са традиционно приятелски страни и вярвам, че потенциалът на икономическите отношения на двете държави може да бъде разширен", каза Борисов и допълни, че е необходимо увеличаване на стокообмена между двете страни. Двамата премиери изразиха желание за активна работа в двустранната търговия и търсене на възможности за сътрудничество в нови сфери.

Бойко Борисов и Нгуен Суан Фук изразиха удовлетворение от активизирането в последните години на отношенията в областта на образованието, научните изследвания и иновациите. Двамата обсъдиха и възможности за активизиране на сътрудничеството в областта на труда. Българската страна има принципна готовност да започне преговори за разширяване на договорно-правната база в областта на труда и социалната политика с оглед регулиране на трудовата миграция между двете държави.