Премиерът Бойко Борисов и Националният оперативен щаб заседават извънредно. Борисов пусна предаване на живо от Министерски съвет.

От българска страна в Международна видеоконферетна връзка участват премиерът Бойко Борисов и Оперативният щаб за коронавируса у нас.

Вече говориха израелският премиер Бенями Нетаняху, унгарския премиер Виктор Орбан, италианският Джузепе Конте и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Премиерът Бойко Борисов призова към солидарност и уеднаквяване на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в международна конферентна връзка със световни лидери, посветена на проблема. Затова българският премиер предложи да има координация между националните щабове.

Същевременно той акцентира, че внимателно трябва да бъде изчислена продължителността на мерките.

Борисов изтъкна, че на този етап е много важно осигуряването на тестове за откриване на вируса поне за болничните заведения в държавите. И отбеляза, че много страни са забранили износа им.

Втората, по думите му, задача пред света е да бъде открита ваксина или лекарство, защото сме изправени пред икономическа и финансова криза.

Снимка: БТА

Бойко Борисов изрази и притеснение от миграционната вълна към Европа, тъй като много от нелегални мигранти от тежко заразени държави искат да навлязат на нашия континент.

По време на разговора премиерът изтъкна, че България е предприела строги ограничения, затворени са училища и детски градини. Ако градският транспорт или метрото бъдат затворени, ще блокираме целия икономически живот, допълни Борисов. Той обаче се обърна към щаба и препоръча грипната ваканция да не се увеличава след сряда.

"Трябва да намерим общо споделено решение - в събота подписах нов указ за засилване на вече приетите мерки за овладяване на вируса", каза премиерът на Италия Джузепе Конте.

"Въведохме строги ограничения за избягване на междуличностен контакт, болниците са под натиск, за да осигурят на всички нуждаещи се граждани подкрепа", каза от своя страна италиански професор. По думите му крайната цел е да се намали въздействието на вируса по другите части на Италия - това е основното предизвикателство, пред което сме изправени.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че за няколко седмици ще може да се измисли решение по темата.

В Иран дистанцията трябва да е 2 м. между хората, може и ние така да го направим, каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Той сподели опит, че до този момент не са затваряли детски градини и училища. Армията в Израел ще се включи в дезинфектиране на критични места, сподели още Нетаняху.

Румънският премиер Людовик Орбан заяви, че към момента в Румъния са необходими около 3 часа, за да се постави диагнозата. "Това време е твърде дълго и ако е възможно някоя държава да открие бързата диагностика - това ще бъде много полезно", каза още той.

"Бяхме задължени да приемем много строги мерки - снощи решихме да спрем полетите към Италия, имаме 15 случая, 5 излекувани и трябваше да сложим под карантина над 13 000 души", добави Людовик Орбан.

Шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски обобщи, че в повечето страни се взимат крути мерки, особено в Израел. Той допълни, че ще бъде обучен още персонал от лаборатории, които изследват хепатит.

Не може бъде прехвърлена тежестта от карантинирането, върху наблюдението първо на потенциалните болни, за лечебните заведения. Огромен процент от заразените са леко болни и трябва да бъдат изработени механизми за лечението им в домашни условия под наблюдение, каза председателят на Националния оперативен щаб.

"Всички държави представиха накратко своите мерки, които са взели. Обсъдиха се кои са най-належащите и крещящи въпроси в момента, както и предизвикателства пред правителствата, икономиките и здравните системи", обобщи Мутафчийски.

Той посочи, че най-важната дума, подета от българския премиер Бойко Борисов, е "солидарност".

"Между държавите, правителствата, здравните служби за решаването на проблема, защото той отдавна е преминал границите на всички държави в Европа и е обхванал повече в света - над 107 държави вече са обхванати, къде с единични случаи, къде по-масово", поясни Мутафчийски.

Основен акцент е било откриването на възможност за по-бързо доказване на заболяването при потенциално заразените пациенти.

"Има два начина за повишаване на ефективността: или с разработване на нови лаборатории, или изработване на по-ефективни и добри тестове", поясни той.

По думите му за откриване на нови лаборатории на сутрешното заседание на щаба са били обсъдени възможностите.

"Смятам, че трябва да поканим всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, където работят особено тестовете за Хепатит С, защото по принцип методите на установяване е същият. Да организираме кратко обучение към тези колеги и да започнат тестуването. Това ще даде възможност за обхващане на по-голям потенциален поток от пациенти", посочи шефът на ВМА.

Държавното предприятие "Интендантско обслужване" вече има готовност да започне серийно производство на маски, които да послужат в борбата срещу разпространението и ограничението на коронавируса у нас. Очакват до края на деня да са готови и първите прототипи на защитно облекло, които да бъдат предоставени за одобрение на щаба.

Основните производствени мощности на завода са в Калофер. В предприятието работят около 140 души. Още вчера започнаха да се кроят защитни облекла.

Няма нови случаи на коронавирус в България, каза по-рано генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб.

"Пристигат пробите, които са от засегнатите градове - предимно на персонал и контактни лица. 140 проби са от Габрово. Уточняват се групите, които ще бъдат изследвани, методиката трябва да има минимум изследвания или минал период, за да се позитивира с лабораторно изследване. мерките в болничните заведения са много строг контрол, да няма излишно ходене. Денонощна дезинфекция на всички отделения, защитни предпазни средства за персонала с ниска степен на защита. Тези, които работят с доказаните случаи, са с висока степен на защита", обясни още той.

"Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат изследвани. Ще започнем с най-пряко контактувалите със заразените. Един старчески дом в Габрово там има пациентка, която е била в болницата и после е била изписана здрава. Щабът решава как да се разпределят поробите, за да има бързи резултати. Има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощие", посочи ген.-майор Мутафчийски.

По думите му е задължителна домашна карантина за контактувалите лица с установените и доказани случаи. Ген.-майор Мутафчийски отбеляза, че в болницата в Габрово ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност.