Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев поздравиха студентите за празника им.

"Честит 8 декември на всички студенти! Бъдете здрави, независими и целеустремени. Бъдете отговорни, пазете се и нека служите за пример", написа премиерът във Фейсбук.

"В условията на пандемия всички полагаме повече усилия. Днес повече отвсякога имаме нужда от достойни и образовани хора. Вие сте бъдещата България и от Вас зависи да я съхраним - с традиции, ценности, морал, но също и да я развием като една модерна европейска държава", допълва премиерът.

"Има една обща за целия български народ религия и тя е знанието. Просветата и образованието изправиха народа ни през Възраждането. На тях принадлежи и бъдещето", заяви президентът Румен Радев в поздравлението си към студентите и университетските преподаватели за празника на страницата си във Фейсбук.

Президентът изтъкна, че университетите обучават професионалисти, но високата им цел е да градят личности.

"Здравната криза показа какво значи един лекар, един отдаден на призванието си медицински специалист за обществото ни. Българският съд показва какво значат вещите юристи с характер и достойнство, когато законите в Родината са подложени на изпитание. Талантливите инженери имат огромен принос за модернизацията на страната ни", заявява Румен Радев.

Студентите са съвестта на нацията, заявява още президентът. Днес хиляди от вас учат зад граница, но убеден съм, всички вие, български студенти, милеете за България, посочва Румен Радев.

"Всеки от вас притежава своя дял от бъдещето на Родината. Вие сте призвани да промените моралния климат в обществото ни и сбъдвайки мечтите си, с талант и амбиция да сътворите нова България", пише още президентът в поздравлението към студентите.