Поздравявам всички българи за днешния голям празник!, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една голяма и справедлива победа за нас. Благодарение на нея и на всички герои, борили се за българските национални идеали, днес живеем в една свободна страна, равна на другите европейски държави, чието мнение е значимо и важно.

Честито и на пловдивчани за празника на техния древен, вечен, развиващ се и модерен град!, написа още Бойко Борисов.

Да повярваме, че сме народ, който може сам да гради съдбата си, пък написа лидерът на социалистите Корнелия Нинова във Фейсбук.

Днес празнуваме 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Българите сами постигаме обединението на двете - прецедент в новата ни история. Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук, цитирана от пресцентъра на партията.

Международните сили разбират, че на Балканите има смел и независим народ, достоен за уважение. Днес той отново има нужда от пробуждане на своята изконна сила. Днес не става дума за съединяване на две изкуствено разделени територии, а за обединение на дух, енергия и сили в името на обща цел. Вазов казва, че Съединението е най-лесната революция, защото вече е била приета в душите на хората. Това ни трябва сега - с душата си да повярваме, че сме народ, който може сам да гради съдбата си. И да го направим. Честит празник, българи!, завършва поздравлението си Корнелия Нинова.

Цвета Караянчева на откриване празника на занаятите

Снимка: БТА

Съединението на България днес е символ на силния български дух за свобода, за обединение и за единение, каза председателят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева.

"Много поуки трябва да извлечем от Съединението. Когато започва този неподражаем исторически акт със своята значимост, в него се включват много и различни хора, включва се целият народ - управници, либерали, консерватори, войници, селяни, занаятчии, чиновници. те сътворяват това чудо. Съединението ни показва, че когато сме заедно, можем да надвием всичко. Когато се вслушваме един в друг, когато се съберем като пръчките на Хан Кубрат, когато сме заедно, можем да бъдем изключително полезни на родината си", заяви председателят на народното събрание.

Цвета Караянчева добави, че каузата България днес трябва да ни обедини. Политиците са представителите на българския народ в парламента и е важна връзката между народа и неговия народен представител, обясни тя. В тежки моменти, свързани с националното единение, ние имаме силата и желанието да се обединяваме, каза още Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че България днес има висок международен престиж, затова българите трябва да имат по-високо самочувствие. България е единствената страна в Европа, която не е променяла името си през годините, припомни тя.

Йорданка Фандъкова с реч за Съединението

Снимка: БТА

Съединението е чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в словото си по повод 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Честването се състоя пред мавзолея-костница на княз Александър Батенберг в столицата.

6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България, трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние, каза Фандъкова. Днес може би е трудно да си представи шока от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами, нека си припомним историята като урок за настоящето, посочи в словото си кметът. По думите й съдбата на отечеството е в собствените ни ръце, в дружните усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване.

Съединението е едно истинско българско чудо, защото едва ли някой по света е предполагал с каква решителност българският народ ще действа за защита на своята държава и национален идеал, след дългите векове на гнет, посочи Фандъкова. Тя каза, че Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници, приет за равен и достоен с другите европейски народи. Фандъкова каза, че вечно трябва да бъдем признателни на княз Александър Първи, на Захари Стоянов, Иван Андонов, военноначалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, на държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, на дипломата Иван Гешов. Всички те и мнозина други, вложиха целите свои дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението. Да не забравяме и огромната роля на героичната българска армия, която в последната българо-сръбска война защити държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт, посочи още в словото си кметът на София.

Снимка: БТА