Премиерът Бойко Борисов изрази пред журналисти тревога, че днешната среща в София с премиера на Русия Дмитрий Медведев е била в напрегнато за света време, когато надпреварата във въоръжението надминава това от Студената война.

Никога светът не е бил под такава заплаха като сега, затова настоявам всички да се върнем на масата на преговорите, защото един военен конфликт ще е пагубен за света. Надявам се това да се случи и съм готов за съдействие, подчерта Борисов.

Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев да задават въпроса: НАТО или Русия? Искам Черно море да е "зона за приятелство, на туризъм, на фериботи...то е прекрасно море, но е тясно за военни действия", категоричен е българският премиер. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение, подчерта Борисов.

Един от акцентите в разговорите между премиерите на България и Русия и делегациите на двете страни е развитието на туризма. Борисов посочи, че днес е било обсъдено пускането на ферибот Бургас-Новоросийск и развитие на полицейското сътрудничество във връзка голямата численост на руски туристи у нас.

Българският премиер заяви, че във вторник, 5 март, ще обсъди темата "Туризъм" с руския си колега. За същия ден е предвиден и бизнес форум, който ще заложи на засилване на туристическия обмен.

Говорихме и за засилване на взаимодействието между правоохранителните ни органи. Борисов изтъкна ползите от изграждането на българската част от газопровода "Турски поток" и от търсенето на пазарно решение на проекта за изграждане на АЕЦ Белене".

Бойко Борисов и Дмитрий Медведев по време на пресконференцията след разговорите

Снимка: БТА