Огромният мигрантски натиск върху България идва от гръцката граница. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

"По темата миграция отново запознах всички, поканих ги да дойдат в България. Едно по едно нещата вече се подреждат. Не можем да говорим за вторично разпределение преди да сме решили въпроса с външните граници. Чухме въпросите и проблемите, които имат и Испания, и Италия, и Франция, но в същото време им задавах четирите стълба, според които всяка една държава може да се справя, подпомагана от ЕС. Първият е да има политическа воля - всяка една държава да си инвестира в своята гранична сигурност. Дали в огради, заграждения, армия, гранична полиция, кораби, моряци, термокамери, проходими машини, командироване на полицаи от вътрешността на страната - това, което е направено в България", коментира още Борисов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че второто, което зависи от целия ЕС, е споразумение с трети държави.

"Както ние имаме с Турция, така и с други, откъдето тръгват миграционните процеси. Трето, ако е необходимо, както за България се дадоха 160 млн. евро за техника, за термокамери и всичко останало, да се подпомогне така и всяка една държава, която поиска определена сума. Виждате че на фона на милиардите, за които се говори, и ние сме изхарчили около 80-85 млн. евро от цялата сума до момента. Само педи една седмица дадохме 341 нови джипове", поясни премиерът.

И подчерта, че на базата на тези три неща вече ще се говори за вторичното разпределение, солидарността, хуманността и всичко останало.

"Заключенията са такива. Има три групи държави - едните, които казват, че категорично не искат мигранти, други, че символично биха взели, но да се реши въпроса с външната граница. Третата група са залетите от мигранти - Германия, Швеция, Австрия, които искат вторичното преразпределение. Дадох пример с това, че до този момент близо 3000 афганистанци сме извозили със самолет и обратно. Изказах своето притеснение, че в момента огромният натиск върху България идва от гръцката граница. За пореден път обявих, че моята солидарност на България е да пазим външната граница така, както всеки чужденец, който дойде да види, да си тръгват с едно и също нещо, че страната ни се справя прекрасно с този проблем", каза още Борисов.

Попитан дали има изгледи за споразумение с трети държави, той отговори:

"Мисля, че това е тема, по която е некоректно да се говори. Нашият нюх по темата се е оказал верен".