Гарантирано вдигаме доходите с 10% във всички сектори през следващата година, каза премиерът Бойко Борисов във Варна, където говори пред участниците в 12-ия летен университет на Младежката структура на ГЕРБ.

"Догодина по това време няма да има място по "Хемус" където да не се строи", заяви Борисов. Парите вече са отделени, посочи още той.

"Аз, ако съм на мястото на варненци, ще кажа, че ще търпя ГЕРБ докато не направят "Хемус", пошегува се министър-председателят. "Освен това, за Варна трябва още един мащабен проект - да се отвори града към пристанището. За втори мост ще мислим дали е нужен", коментира Борисов.

Премиерът и коментира излязлата малко по-рано информация, че Moody"s Investors Service е повишила перспективата на кредитния рейтинг от стабилна на положителна. По думите му агенцията е отчела стабилно намаление на държавния дълг и повишение на фискалните показатели. Освен това от агенцията са отчели, че през последните години България се характеризира с нарастване на бюджетните излишъци.

"Преди няколко дена излезе кредитния рейтинг на България от "Фич", както и от Moody's. Глобални кредитни агенции, които след като излязат със своите становища ги чете целият свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат. Нищо общо с глупостите, които говорят за дългове и т.н.", каза Борисов.

"Агенцията отбелязва, че България се характеризира със стабилни показатели. Но тази стабилност сякаш медиите не я отчитат. Но ето какво казват експертите от "Фич" - очакват страната да продължи да реализира излишъци. Пишат разни идиотщини - "страната ще задлъжнее за следващите млади поколения", от "Фич" ни казват точно обратното", отбеляза още премиерът.

Борисов посочи, че фискалният резерв в момента е 12.5 милиарда лева, а 1.1 милиарда лева е бюджетният излишък. По думите му за последните пет години приходите в бюджета са се увеличили с 50 процента.

Министър-председателят коментира и проектът "Белене", който "има смисъл само ако бъде конструиран правилно" и допълни, че страната ни е успяла по този проект чрез дипломация и диалог.

Той посочи, че след спирането на 5 и 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй" страната ни трябва да може да ги замени. Борисов каза, че се работи много силно и за подписване на договора за изграждане на газопровода от Турция през България за Сърбия, Унгария и Австрия. Очаква това да стане на 5 септември.

"Заедно с газовия интерконектор с Гърция ще се постигне 100 процента диверсификация", добави Борисов.

В ЕК ще имаме ресор, който отговаря на приоритетите на нашето правителство, коментира още премиерът.

Борисов обяви, че на 3 септември е поканен в Германия, за да говори пред Бундестага. Темата на изказването му щяла да бъде рекордният износ, който страната ни реализира.

Пред младежите Борисов съобщи и кандидата на партията за кмет на Добрич - Надежда Петкова.