Единственото, което мога да ви обещая, че външният дълг ще расте. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Видин, където представи кандидатите за местните избори в Северозапада. За събитието се бяха събрали активисти от три области - Видин, Монтана, и Враца. 

"Единственото което ще продължи да расте, е външният дълг. Така ще расте, че няма да го видите къде е - не в пътища, мостове, инфраструктура", предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

 "Помните времената, за колко време ремонтирахме мостове, речни корита. Минах по цялото трасе - нищо не мога да ви зарадвам и там. А и вашето мълчание - няма протести откакто Росица Кирова е в парламента, не викате управляващите, тука, всичко ви е наред. В момента, в това, което се е превърнала България, няма шанс. Минах покрай църквата "Свети Димитър", строи се с единия милион, който го оставих аз. Не ме поканихте за Синагогата. Вие сте си виновни. То не бяха площади, не бяха църкви и манастири", разгневи се в началото на речта си Бойко Борисов.

"Уважаемите кметове ще кажат - 2020 г. при ковида, имахме дълг 29 млрд. 21 г е 33,2 млрд. 22 е 37,8 млрд. сега е 38,3 млрд. Къде са? Покажете ги. Лошият Бойко и лошият модел отива и ви показва - църква, парк...", подчерта бившият премиер. Той напомни и голяма инфлация от 7%, която в Еврозоната е 5%.

"Вие все едно живеете на друга планета. Мене ме скъсаха да ме подиграват - битко, бибитка. Щом допуснахте такива да станат първа политическа сила, сега ще траем и ще си сърбаме попарата.

Горивата минаха на 3 лв. А на мене за 2,20 лв. ми правеха протести. Инвестициите спаднаха при правителствата на Радев и на четворната коалиция. къде е корупцията? Какво можем да направим? Шансът да има по-здрав контрол е от местните избори да имаме местна власт. Колкото по-добре се представите, толкова повече няма да ви влияе сглобката", каза Борисов.

"За да има оптимизъм, трябва да бием на изборите!", обобщи Борисов. 

Според него заради местната власт, тези години що-годе остана стабилна България и не се лашна докрай. "Колкото сте по-добре представени, по-няма да ви влияе сглобката. Ако се получи в общините същото като в НС. В тая сглобка нищо не може да се планира за дълго време. В законодателната власт, Кирил Петков се справи добре, дойде със списък със закони, приехме тайминг и се справихме добре. Ако същото направим и в изпълнителната власт, да видим. Ротацията е нещо, което ще докаже, ще прегледаме всеки министър как е работил. И тези, които са по-слаби ще се свалят", заяви Борисов.

Той обаче даде и повод за оптимизъм: "В няколко сфери имам лек оптимизъм, защото министърът на регионалното развитие Андрей Цеков и шефът на ресорната комисия Нанков работят много добре и може да се бутне вашият път малко. И "Струма" евентуално. Но в НС и министерството те работят в синхрон. Бях скептик, но има надежда. В други сфери трудно мога да посоча положителни примери", обобщи лидерът на ГЕРБ. Той изрази надежда, че вътрешният министър ще се разплати с общините, но заподозря, че "не му отпускат парите по бедствия и аварии и ще чакат изборите, отново има някаква игра".

Трябват пари и бюджет, констатира Борисов. И поиска хората и медиите да проверяват бюджета, когато някой дава обещания. "Във финансите се нарушиха системите, че трябва да се надяваме Асен Василев да е магьосник, да се оправи. Той ще е първият в света да се оправи при тези параметри", добави той.

"Трябва да биете с много, това ще ви даде оптимизъм. В противен случай в следващите години ще гледате противоборство, което не носи добри резултати. Не са виновни само те. Сигурно и те трудно обясняват защо са с нас. Животът е такъв. Победете. Много пъти сме се измъквали от тежки ситуации", подчерта бившият премиер, напомняйки как извади страната от финансовата криза през 2009 г., от гръцката криза, ковид-кризата. Tова, което обещавам на 1000% е с душа да работа за Враца, Видин, Монтана", каза Борисов.

Той отново повтори вотът на недоверие няма да мине. Правителството е стабилно, сглобката също, занитена е. Извинявам се на колегите от ПП-ДБ - заедно можем много добре, ако спрат тънките сметки, каза Борисов.

Снимка: Фейсбук

Росица Кирова подчерта, че не казаното, а стореното е важно. "Загубихме 3 г., пътят до Видин вече трябваше да е готов", каза зам.-шефката на Народното събрание. "Едни недооформени човечета играеха на стражари и апаши", а икономическото развитие на цяла Северозападна България не е получило своя тласък", каза заместник-председателят на НС.

"Убедена съм, че след тези трудни и опустошителни за реда, икономиката и държавността 3 години имаме нужда от малко търпение, ясни цели и силен лидер. Бойко Борисов има нещо повече от опит - има търпението, екипа и експертизата да ни изведе от балоните на измамните и обещания, които слушахме две години", каза тя. Според нея почти милион в края на мандата на ГЕРБ бе отпуснат за видинската катедрала, 2,7 млн. - за асфалтиране на улици и парк. Проектът за синагогата бе започнат и финансиран от правителството на Борисов. "Всичко бе подготвено от онези, които знаеха и можеха", каза Кирова.

Според нея кандидатът на ГЕРБ Александър Матеев ще върне Видин в състезанието, защото зад него стои подкрепата на истинския лидер - Борисов. Кирова представи и кандидатите за кметове в областта.Кирова изтъкна, че в листата за общински съветници има юристи, инженери, дори учител и директор на годината на национално ниво. Хора с опит, но и младежи.

Това което ни задължава да сме тук, е вярата ни в ГЕРБ и лидера ни, г-н Борисов, каза кандидатът за кмет на Видин Александър Матеев. Той изтъкна, че всичко хубаво за северозапада се е случило по времето на ГЕРБ. "Видин изостава във всяка сфера. Някои казват, че виновна е държавата. Но тя е една и съща във Видин, Монтана и Враца, но те се развиват различно. В тях са инвестирани 10 пъти повече средства, отколкото във Видин, казвам го с болка. Сегашното управление не е подготвило нито един знаков проект за следващия мандат. А за Баба вида не ми се говори", каза той. Според него във Видин има много потенциал за развитие. Матеев обеща да разработи пристанището с помощта на държавата.

Златко Живков излиза за пореден, седми мандат в Монтана.

"Във времето, в което съм кмет, от миналия век, знам, че кметството отнема много неща, но дава най-великото - доверието, подкрепата, обичта и признанието. Дължа го на хората в Монтана и се надявам с простички цели и задачи да се опитаме да се преборим. Клишетата за Северозапада не вървят. България е хубава навсякъде, но най-вече на Северозапад", подчерта той. Живков мисли, че ще спечели отново в Монтана и отново "20 от 33 съветници".

"С Калин тръгваме от високо ниво 70%+", посочи той добрите резултати от последния вот, който постигна с колегата си във Враца Калин Каменов, който отново е кандидат за кмет.

Калин Каменов се пошегува, че състезанието прилича на филма "Спасители на плажа" - появили се много спасители, които обяснявали, че макар да може да плуваме, те трябва да ни спасят", заяви той. Според него те били склонни дори да хвърлят хора реката, за да ги спасяват. "Ние обясняваме, че имаме нужда от инфраструктура, силно развити региони и подкрепа на държавата, на нас ни казват, че имаме нужда от мостове. Трябва да сме реалисти. Да вярваме в хората, които могат, а не в онези, които се усмихват и обещават. Безплатни са обещанията за наивници. Крайно време е да се научим, че не трябва да правим експерименти, а да залагаме на можещи хора. Ние показахме, че може да обединяваме хората, защото сме показали, че може да работим за всички", подчерта Каменов. Той се похвали с чист и подреден град, с развиваща се икономика. 

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация