"Демокрацията дава правото на смяна на управниците, но няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме. И от фондацията не са прави, че Държавна сигурност (ДС) си е отишла. Напротив - сега са децата и внуците на ДС. Даже по-силно работят сега. Но ние сме демократи и приемаме тези неща с усмивка", това заяви премиерът Бойко Борисов по време на честването на 25-годишния юбилей на фондация "Конрад Аденауер" в България.

"Благодаря на фондацията за оценката за българското европредседателство - то не е на Борисов, на ГЕРБ, на правителството. То е на България. Цял свят призна, че може би е най-доброто европредседателство в последните години. И не само в чисто техническо отношение, а защото сложихме на масата една от найтрудните теми - Западните Балкани", коментира той.

И посочи, че фондацията винаги се е грижила добронамерено за ГЕРБ.

"Историята е тъжна, защото НДСВ се опитаха да блокират ГЕРБ като партия. Спомням, си че шефът на Европол ме заведе в Берлин и за първи път срещнах Ангела Меркел. Тя ме гледа и казва: "Учудвам се. На себе си се учудвам, защото ти си един кмет на един град в Европа, а аз съм канцлер на най-голямата държава в Европа. Ти дори не си шеф на партията си, но за България трябва полицай и затова ще те подкрепям". Но аз казах, че "Конрад Аденауер" не искат да ме срещнат и тя вика, че сега ще ме приемат. И се срещнах с Герхард д-р Герхард Валерс, заместник главен секретар и ръководител на Отдела за европейско и международно сътрудничество на Фондация "Конрад Аденауер"- дал съм му отчет по всяка една тема. И стана така, че днес най-тъмносините в Европа да дойдат и да благодарят на България за това, което е направила", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

И добави, че в лицето на ГЕРБ фондацията има партия, която спазва всички ценности, под които се подписала.

"Но по-голяма е опасността от военен конфликт и това те трябва да го отчитат и им го казах", заяви министър-председателят.

Той подчента, че се очаква тази година държавният дълг на България да стане 17,5%, което ще бъде найниският в Европа.

 "Ръстът на икономиката е най-стабилен. За първи път износът за Германия е много голям. И не аз, а представител на "Конрад Аденауер" каза, че БВП на страната някога е бил 7,5 млрд. долара - какво можеш да направиш с такъв БВП? Тази година ще финишираме с над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите ни са на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата е под 5% - само тези, които не искат да работят, не работят, огромен фискален резерв, "Златен резерв", и съм сигурен, че през юли 2019 г. ще влезем в чакалнята на Еврозоната. Което гарантира на инвеститорите, че икономиката е стабилна и няма да фалират банки. Така Европа имат пример как държава от Източна Европа може да бъде държава за пример", каза още Борисов.

"Нула мигранти, перфектно работи споразумението с Турция. Какво "Конрад Аденауер" би искала повече от партията, на която помага? Още нещо - да падне мониторинговият доклад в частта с борбата с организираната престъпност. И сега това беше отчетено. Сиреч, имате една държава на изток, която като дисциплина е коренно противоположна на Гърция, имате охрана на границите, по-добри от на Виктор Орбан, и не създаваща никакъв проблем, защото със съседите сме се разбрали. Така че през тези години, в които сте харчили парите на немските данъкоплатци - те са се върнали многократно", изтъкна премиерът.

Той за пореден път той подчерта, че със събраните пари от контрабандата управляващите са увеличили учителските заплати и са повишили доходите. И посочи, че си е изпълнил всички ангажименти, поети преди 10 години, и сега има подредена държава.