Министър-председателят Бойко Борисов днес има работна среща с ръководството и с личния състав на факултет "Авиационен" на Националния военен университет и командването на Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" - Долна Митрополия.

Вижте снимки >>

В словото си пред военнослужещите той каза, че изпълнява поетия ангажимент за Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски".

Премиерът подчерта, че се дават два милиарда лева за нова техника, за която трябват висше майсторство и знание, и умение

Снимка: БТА

Мога да кажа, че държавата ще "осинови" това училище, защото има голяма перспектива, посочи Борисов като уточни, че става въпрос не само за подготовка на пилоти, но и на наземен състав, инженери, технолози.

Премиерът подчерта, че се дават два милиарда лева за нова техника, за която трябват висше майсторство и знание, и умение. Той добави, че трябва да се подобрят и битовите условия. Той е възложил на ръководството да се видят терени за общежития и в Плевен, защото ще има обучение и на цивилни пилоти, инженери, наземен състав. Тук ще има развойна дейност, ще има производство, ще има развитие, подчерта Борисов.

Премиерът обеща през октомври догодина магистрала "Хемус" от София ще стигне до Плевен, което ще бъде голяма придобивка и за преподаватели, за родители, за семействата.

От 1 януари се възстановява висшето военновъздушно училище, каза военният министър Красимир Каракачанов

Снимка: БТА

Министър-председателят изтъкна, че всичко, което се прави за региона, ще помогне за ускореното му развитие, така както се случва в Южна България и даде примери с Димитровград. Има ли път - има инвеститори, бе категоричен Борисов.

По думите му ръководството на училището трябва да бъде смело, защото ще се възстанови и базата "и най-вече производство - дали ще е за самолети, дали ще е на дронове". Премиерът добави, че министър Каракачанов е в преговорен екип с поставени много условия, който заминава за САЩ.

Премиерът бе придружен при посещението си в Долна Митрополия от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Премиерът бе придружен при посещението си в Долна Митрополия от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков

Снимка: БТА

На работната среща в Долна Митрополия присъстваха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Всички, които са започнали във факултет "Авиационен" на НВУ ще завършат с дипломи на Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски". Възкръсването на една мечка е факт, заяви на свой ред министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Снимка: БТА

Той припомни, че точно преди 31 дни в същата зала, на среща с личния състав, заедно с премиера Бойко Борисов, са поели ангажимент "да се приключи в най-скоро време с решението за възстановяването на ВВВУ в Долна Митрополия". Каракачанов подчерта, че за Великден символично българското ВВВУ възкръсва. Той посочи, че това е мечта, за която няколко поколения от сега действащите летци, от резерва и от запаса, са положили усилия и сега неговото възстановяване е факт. Според Каракачанов преди 17 години е била направена "върховна глупост" и тогава много хора са излезли от армията.

Каракачанов припомни, че на 10 април Министерски съвет е одобрил решението за ВВВУ, на 18 април Народното събрание е одобрило предложението на кабинета и е решено да бъде открито ВВВУ от 1 януари 2020 г.

Снимка: БТА