БСП да си хапнат и пийнат - те обичат, но да не им разваляме празника, така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос, че БСП демонстрират мощ днес на Бузлуджа, събрали са се около 50 000 души.

Борисов е на посещение в Нови пазар, където открива санирани сгради.

"Каква мощ са демонстрирали БСП? Много злини са направили, но нека не им разваляме празника", каза Борисов и не пропусна да подчертае, че три пъти им е занесъл властта, но те не са я взели. "Ние не можем да делим кметовете", каза Борисов и каза: "Нека си карат колелетата и яздат коне", визирайки лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Бойко Борисов инспектира пожарната и санираната й сграда в Нови пазар

Снимка: МС

Знам какво е да си кмет, когато управляваше БСП. Направиха криза с боклука в София, а после те ще ми говорят за кметове и какво са направили. Честит им празник, ние показваме! На шест месеца да правим избори, това ли се очаква.

Последните години над 20 милиона са влезли в Нови пазар. Сега знам, че се работи по 3-4 проекта. Сега се строи още един гръцки завод, винарната промишленост се развива много добре, каза премиерът Бойко Борисов.

Ако искаме да върнем хората в България, трябва да развиваме максимално бързо инфраструктурата. Кажете ми един град и веднага мога да ви кажа какво е направено в него.

Вчера минах да проверя "Хемус", строи се много здраво, каза още той. Вчера проверих напредъка по АМ Хемус, в средата на август може да се очаква начало на строителството край Нови пазар, поясни премиерът.

Относно проблема с майките на деца с увреждания, премиерът заяви, че иска и трите закона да влязат заедно, но каквото и да се говори трябват много пари.

Запитан дали ще продължи санирането в държавата, Борисов каза: "Ако има разум в държавата и ако не се искат милиарди за военна техника. Максимално бързо трябва да развиваме инфраструктурата, ако искаме българите да се върнат обратно от чужбина.

Снимка: МС

Един бюджет затова се прави в парламента, трябва да обхване всяко едно нещо в държавата. Ако всеки управляващ през последните години си вършеше работата, нямаше да се налага да се правят толкова много проекти наведнъж.  А в Нови пазар, с отпуснатите от МС средства, в момента се подменя ВИК и пътната настилка, каза Борисов и допълни, че за всеки град може да изреди какво е направено.

"Ако всяко правителство си е вършило работата, сега нямаше да има нужда да правим по 3 сгради наведнъж", подчерта премиерът Борисов. Той акцентира върху резултатите от политиката в сферата на инфраструктурата. "Нашата работа е да показваме какво е било и се радвам, че вече кметовете слагат снимки на това, което е било и това, което сме направили. Така, че можете спокойно да им покажете - това беше по времето на управлението на БСП, това е сега. Аз знам какво е да си кмет, когато управлява БСП" подчерта министър-председателят и даде пример с кризата с боклука в София. "Три пъти им поднасях властта и какво - на шест месеца правим избори? Това ли иска държавата и това ли се очаква", попита Борисов в контекста на исканията на БСП за предсрочни избори.

В Нови пазар бяха санирани 20 многофамилни жилищни сгради и 3 обществени, сред които са полицията, пожарната и сградата на общината. Финансирането на проектите, което възлиза на обща стойност 15 450 885 лева, е отпуснато от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и Оперативна програма "Региони в растеж". След изпълнението на проектите 30% от населението на Нови пазар вече живее в санирани жилища. Сградите на полицията и пожарната са с поставена топлоизолация, нова отоплителна система, осветление и дограма. Допълнително е извършено и конструктивно укрепване, подменени са ВиК и ел. системите.

Бойко Борисов пред журналисти в Нови пазар

Снимка: Фейсбук

Пожарната служба в град Нови пазар обслужва територията на две общини - Нови пазар и Каспичан, като осигурява пожарната безопасност в 27 населени места. На територията, обслужвана от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Нови пазар, са разположени близо 13 000 хектара гори, важни пътни артерии, както и националните археологически и исторически резервати Плиска и Мадара.