Премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Брюксел, че правителството ще оттегли предложението си болница "Лозенец", известна като Правителствена, да бъде преструктурирана в детска - първата у нас.

Попитан как ще коментира недоволството от страна на Софийския университет, тъй като той има учебно-клинична база в здравното заведение, където се обучават студенти и има преподаватели, Борисов отговори:

"Това не съм го очаквал, защото от една страна е болница на властта, с гръмкото име Правителствена, независимо, че се ползва и от президентството, и от Народното събрание, и от съдебната система. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е добро решение, само, че срещнах такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че има някакви аргументи - студентите от МУ, преподавателите. Затова - ОК. Не считам, че Министерски съвет не е компетентен да управлява болница. Затова ще настоявам пред парламента да променим само член 5 - да не е правителствена болница. Ще сменим нашето решение - да не е детска. Дори ще се опитаме с финансовия министър да оправим част от дълговете, но държа тя да си отиде към Министерство на здравеопазването, както всички останали болници, да се казва "Лозенец" и да се махне Правителствена, което ме дразни. По тази логика вие трябва да зададете въпросите към мен, а това не е редно, има здравен министър, който управлява болниците".

Вчера парламентарната комисия по здравеопазване не стигна до решение за съдбата на здравното заведение и остави въпроса за решаване в пленарна зала, след като членовете й се разделиха на две в мненията си.

Тази сутрин депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на комисията, без да знае за промяната в решението на Борисов, коментира пред БНР твърденията, че целта на поисканата от кабинета промяна е да бъде отстранен директорът на болницата проф. Любомир Спасов, който я оглавява вече 20 години.

"Ако правителството е преценило, че той не се справя с управлението на лечебното заведение, и е искало да го смени, то е можело да го направи и без да се сменя статута на болницата", заяви народната представителка.

Тя увери, че никой не е имал намерение да закрива Медицинския факултет на СУ и че не е застрашено обучението на студентите там. По думите ѝ единственото намерение е да се търси оптимизация на болницата.

"Чухме от министъра на здравеопазването като намек, че болница "Лозенец" има сериозни финансови задължения. Чу се, че не са получавани заплати 2 месеца от персонала на болницата и лично с намесата на премиера това е регулирано", добави Дариткова.

Тя уточни, че бъдещата детска болница може да бъде финансирана за специфичните си функции чрез бюджета, а за всичко останало, като всички останалите - от НЗОК.

Вижте във видеото какви още теми коментира премиерът в Брюксел.