Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите за ратификацията на протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО и каза, че това е мъдро решение.

Парламентът ратифицира договора за Северна Македония, много усилия положихме, така че да благодарим на парламента и на депутатите за това мъдро решение, заяви Борисов в началото на заседанието на правителството.

Становище изрази и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която каза, че България ще продължи своята последователна подкрепа за усилията на Северна Македония за европейска и евроатлантическа интеграция. Тя разговаря днес с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери.

Джафери е в България по повод гласуването в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония.

Поздравявам Ви за успешното завършване на ратификацията на Договора от Преспа и за приемането на протокола към Северноатлантическия договор за присъединяване на Северна Македония към НАТО, е заявила Цвета Караянчева. Тя е подчертала, че България не спести усилия, за да върне страните от Западните Балкани, и особено Република Северна Македония, в дневния ред на ЕС. Това беше и приоритет на първото за страната ни председателство на Съвета на ЕС, е добавила председателят на Народното събрание Караянчева.

Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери е изразил благодарност към България за усилията и подкрепата, която страната ни е оказала за европейска и евроатлантическа интеграция на Северна Македония. Диалогът и сътрудничеството могат да ни водят напред, добавил той.

Председателят на Народното събрание е отбелязала, че са видими ползите от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Секторното сътрудничество все повече нараства и се задълбочава, но е нужно да работим за по-добрата транспортна и инфраструктурна свързаност между страните от Западните Балкани, подчертала Цвета Караянчева. Тя е посочила, че това би допринесло за развитието на икономиките в региона и за привличане и насърчаване на инвестициите. Длъжни сме да работим и да вървим напред в усилията си за осигуряване на възможности за пълноценна реализация младите хора в нашата страна, е заявил Талат Джафери.

Народното събрание е готово да сподели своя опит в процеса на присъединяване към ЕС и с радост би оказало подкрепа на парламентаристите от Северна Македония, заявила Цвета Караянчева. По-лесно се работи и напредва, когато имаш приятел като България, подчертал председателят на Събранието на Република Северна Македония.