За пакета "Мобилност" подготвихме едно писмо. Литва, Латвия, Полша, България, Румъния и Унгария го подписахме и изпратихме с цел да се преразгледа. Като връщаме камионите към периферните държави, те много замърсяват въздуха. Това обяви премиерът Боросов в Брюксел след участието си в съвета на министрите.

"Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл", категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС.

"Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни", се отбелязва още в писмото.

Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно. Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета "Мобилност I" и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Във връзка с влизането в сила днес на американските митнически санкции срещу европейски стоки на стойност 7,5 милиарда долара, Борисов каза, че нито една от стоките не засяга България.

"България и САЩ имат много добри двустранни отношения, даже днес и там се прибират гл. прокурор, заместник главният прокурор, шефовете на служби. Имаме изключително добро двустранно сътрудничество. Нито една от стоките, които са посочени в санкциите, не касаят България. Считам, че в следващия месец ще имаме много по-добро двустранно развитие на отношенията със САЩ", посочи Борисов.

По повод Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

Припомняме, че с близо 1,5 млрд. евро ще се свие бизнесът на българските компании за международни товарни превози до 2023 г., ако пакетът за мобилност на ЕС бъде прие в пълния му обем. Това показва оценка на KPMG на ефекта от готвените промени. Промените са вече на етап "триалог", тоест преговори между ЕК, европарламента и Съвета на ЕС.

В момента секторът е оценен на над 2,8 млрд. евро, или 6% от БВП. Ако промените бъдат приети, той се свива на 1,3 млрд.лева. Очаква се преустановените или релокираните бизнеси да са малко над 1 млрд. евро, или компании, които държат 36% от камионите ще преустановят или ще преместят бизнеса си в по в центъра на Европа.

Ако промените са балансирани, то ръстът на този бизнес през 2023 г. ще достигне 3,96 млрд. евро, показва анализът на консултантската компания.

Също така има много големи неясноти в правоприлагането, как ще се прилагат нормите за командироването - дали ще обхваща 24 часа в денонощието, ще обхваща ли почивката или само времето за шофиране, по какъв начин ще бъде контролирано до въвеждането на второ поколение интелигентен тахограф, ще има ли дерогация на правилата, това са теми, които тепърва ще бъдат анализирани.

Със 155 млн. евро ще се увеличат плащанията за гориво, заради изискването за връщането на камионите на 4 седмици в страната, в която са регистрирани. 53% от българските камиони, които извършват превози в страните в ЕС, ще се връщат празни, а това ще увеличи емисиите въглероден двуокис с 88,5 т, което е 3% ръст на емисиите от превозни средства на компаниите за международни превози.

Разходите за хотел са изчислени на 119 млн. евро, а за паркинг за камионите - на 24 млн. евро. Пропуснатите ползи са изчислени на 509 млн.

14 000 служители на транспортни компании у нас ще бъдат засегнати от промените.