51 милиона за българските пенсионери, това е за пореден път за Коледа, за 8-ми път, каза пред журналисти в Загреб премиерът Бойко Борисов, както става ясно от видео, пуснато в неговата страница във фейсбук.

Премиерът и лидер на ГЕРБ е в хърватската столица, където се провежда конгресът на Европейската народна партия (ЕНП).

Направили сме го така, че да ги получат в началото на месеца за празниците. Ако не го бяхме направили, това щеше да ви бъде първият въпрос, обърна се той към представителите на медиите, които го питаха за Доналд Туск и еврокомисаря Мария Габриел. (Полският политик е единствен кандидат за поста председател на ЕНП, а Мария Габриел е предложена за заместник-председател.)

Борисов отбеляза, че не бива да се подценяват тези неща. "За осми път отпускаме средства за коледни надбавки, същото правим и по Великден. Това можем да си го позволим благодарение на битката с контрабандата и корупцията и добрата работа на приходните агенции, за да имаме бюджетен излишък, да имаме най-ниския външен дълг (това премиерът подчерта) и да си позволяваме тези плащания", похвали се премиерът.

В България ние двойно повишаваме заплатите в рамките на четири години, допълни Борисов, като имаше предвид предимно учителите в сравнение с хърватските, които протестират за увеличение на възнагражденията.

По-рано днес самият той след правителственото заседание каза, че добавките за Коледа ще получат пенсионерите, на които пенсиите или сборът от пенсии, заедно с добавките за декември, е в размер до 363 лв. включително. Това е размерът на линията за бедност за 2020 г. По този начин ще бъдат подпомогнати повече от 1,2 млн. пенсионери.

Попитан за предложената от управляващите кандидатура на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия Борисов отговори в Загреб лаконично: "Това е работа на парламентарните групи, аз твърдо разделям работата на парламента, на кабинета и на институциите".

Премиерът Борисов изрази увереност, че Доналд Туск ще бъде много добър председател на ЕНП.

"Той е изключителен приятел на България. Помните приветствието му за председателството на България. Доналд ми е добър приятел. Положи огромни усилия като председател на Европейския съвет, когато се изискваше се дипломатичност и консенсус", заяви Борисов.