В петък Плевнелиев ще разговаря с представляващия ВСС Анелия Мингова и с главния инспектор на Инспектората към ВСС Анна Караиванова. Срещите са продължение на инициативите на Росен Плевнелиев за установяване на добър диалог между президентската институция и представителите на всички власти.
Срещите са и в съответствие с поетия от президента ангажимент да наблюдава хода на реформата в съдебната система, припомня БТА.

Ветото върху закона
за съдебната власт трябва да бъде повод за това Народното събрание, след обсъждане и дискусия, да приеме един работещ модел, който устойчиво да гарантира кариерното развитие на магистратите, каза председателят на ВКС Лазар Груев след срещата си с президента. Груев е посочил необходимостта и е срещнал подкрепата на държавния глава властите да работят заедно в няколко ключови направления - кариерно израстване на магистратите; въвеждането и развитието на информационните технологии - електронното правосъдие и електронното призоваване; обучението, израстването и усъвършенстването на професионализма на съдебната администрация.

В отговор на въпрос за предстоящия доклад на ЕК за България Лазар Груев е изразил надеждата, че в доклада европейските ни партньори ще отчетат действително свършеното за тези пет години в съдилищата. Груев коментира още в отговор на въпрос за ефекта на оправдателните присъди върху доклада, че общият процент на оправдателните присъди в България е три процента, по данни на статистиката от август 2011 г. до януари т.г. по делата с т.нар. обществено значение са осъдени 2014 лица и са оправдани 79.

Главният прокурор Борис Велчев каза след срещата с държавния глава, че през годините за него е останала тайна механизма, по който ЕК е избирала дела, които да контролира. На срещата е било посочено, че миналата година прокурорите в страната са работили по 260 000 досъдебни производства и по над 350 000 предварителни проверки. Колкото и да сме критични към разследващите органи и прокуратурата, много ми се иска тази критичност да бъде обективна и пречупена през призмата на възможностите, каза Борис Велчев.

Велчев коментира още, че оправдателните присъди са белег за демократичност на всяко цивилизовано общество. Не съм сигурен, но мисля, че оправдателни присъди нямаше в Либия при Кадафи, посочи той. Според Велчев президентът е оценил направеното от прокуратурата и е бил достатъчно критичен във всички сфери, в които смята, че има още какво да се направи. Една от тях, по която Велчев каза, че също е бил достатъчно самокритичен, е противодействието на корупцията.

Според председателя на ВАС Георги Колев трябва да се въведат по-различни правила за кариерно израстване на магистратите от сегашните и затова не би следвало да се провежда изпит, подобен на кандидатстудентския, когато се касае за кандидатстване във висшите нива на съдебната власт. Това каза Колев след срещата си с президента. На срещата с президента са били обсъдени текущи проблеми, свързани с избора на следващия ВСС, и доколко е налице прозрачна процедура, каквато според Колев е гарантирана с настоящия закон за съдебната власт, приет от НС.