Борис Джонсън, фаворит за мястото на британската министър-председателка Тереза Мей, спечели най-много гласове на днешния втори тур от гласуването за водач на Консервативната партия. Освен него за следващия тур се класират още четирима кандидати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джонсън, бивш кмет на Лондон и бивш външен министър, получи 126 гласа. Действащият шеф на външното ведомство Джереми Хънт отново остана втори - с 46 гласа, а трети е министърът на околната среда Майкъл Гоув, с 41 гласа.

Министър на международното развитие Рори Стюарт е четвърти с 37 гласа, а министърът на вътрешните работи Саджид Джавид - пети, с 33 гласа.

Шестият кандидат - бившият министър по въпросите на Брекзита Доминик Рааб - отпадна, тъй като не събра необходимия на това гласуване минимум от 33 гласа.

Сега за оставащите в надпреварата предстоят нови гласувания, докато кандидатите бъдат сведени до двама, слез което 160-те хиляди членове  на Консервативната партия в страната ще гласуват кой да стане техен лидер и следващ премиер на страната. Победителят ще стане известен през юли.

Според Борис Джонсън Великобритания трябва да излезе от ЕС до 31 октомври, в противен случай ще има "катастрофална загуба на доверие в политиката".

"Ние трябва да излезем на 31 октомври, защото иначе се страхувам, че ще се изправим пред катастрофална загуба на доверие в политиката", каза Джонсън днес в телевизионен дебат с другите четирима оставащи в надпреварата кандидати след днешното гласуване, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ако не го направим, ако не излезем на 31 октомври, смятам, че всички ще започнем да плащаме наистина сериозна цена", добави бившият кмет на Лондон и бивш външен министър.

Както Джонсън, така и съперникът му, министърът на вътрешните работи Саджид Джавид заявиха, че биха избрали Брекзит без сделка, ако дотогава парламентът не е ратифицирал споразумение за оттегляне.

Дебатът се състоя няколко часа след като депутатите от Консервативната партия проведоха второ гласуване за пресяване на кандидатите за следващ партиен лидер и премиер на страната.